Tanulmányok, előadások

A legtermelékenyebb országokban dolgoznak a legkevesebbet

2017. december 7. 09:38:01
A luxemburgiak, a svájciak és a norvégok keveset dolgoznak és nagyon sok pénzt keresnek/termelnek, miközben a mexikóiak és az oroszok sokat dolgoznak és keveset keresnek. Egy érdekes elemzés rávilágít, hogy világos negatív korreláció figyelhető meg a termelékenység és a ledolgozott munkaórák között.


A Howmuch.net által készített lenti ábra a vizsgált országok termelékenységét mutatja. A vízszintes tengelyen látható az éves szinten ledolgozott munkaórák száma személyenként, a függőleges tengelyen pedig az egy főre jutó GDP dollárban számolva. Az egyes országok egy főre jutó termelékenységét színes körök jelzik, az ezekhez tartozó összeg pedig a két tengely, vagyis az egy főre jutó GDP és a ledolgozott munkaórák számának hányadosa.

A luxemburgi egy főre jutó termelékenység például 68 dollár, vagyis egy luxemburgi munkavállaló óránként 68 dollárnyi GDP-t állít elő. A kék körök a termelékenyebb, a rózsaszín és piros körök a kevésbé termelékeny országokat jelzik.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az ábráról több érdekesség is leolvasható. Egyrészt termelékenységben a fejlett világ munkavállalói többszörösen túlszárnyalják a feltörekvőket, ami elsősorban a technológiai előnyüknek köszönhető, de ezen túl még egy sor más tényezőnek is, az oktatástól kezdve a fejlettebb infrastruktúrán át egészen a hatékonyabb intézményrendszerig. Másrészt jól látszik, hogy negatív korreláció figyelhető meg a termelékenység és a ledolgozott munkaórák száma között, vagyis minél hatékonyabb egy ország munkavállalója, annál kevesebbet dolgozik.

Magyarország az ábrán az átlagos éves munkaórát ledolgozó és kevésbé hatékony országok között kap helyet.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra

 • 1

  Mivel a keresmény és a munkavégzés mennyisége és annak reorganizációs szükséglete kihat az életmódra az pedig a várható élettartamra, így ezzal is korrelál. Ezen túl pedig az alacsony termelékenységűek kiszolgáltatottabbak is, így rugalmasabb a munkajogi szabályozás is, ez tovább ront az életmódon és a várható élettartamon.

  Sedlacek hármas skizofréniája:" Mi értelme a közgazdaságtannak?

                                                 Hogyan kell azt a gyakorlatban alkalmazni?

                                                 Milyen kapcsolata van más tudományágakkal?"

  ebben a témakörben nagyon releváns.