2014. január 11. 7:30

A minimálbér emelése és a munkaerőpiac (George Reisman)

Az Egyesült Államokban egyre komolyabb nyomás nehezedik a döntéshozókra, hogy emeljék a 7,25 dolláros minimálbért, sokan egyenesen azt követelik, hogy a minimális fizetés legyen 15 dollár óránként. A professzor szerint a lépés súlyosan torzítaná a munkaerőpiacot.

George Reisman, a Pepperdine University professzora úgy látja, hogy a minimálbér duplájára emelésével épp azok a munkavállalók járnának rosszul, akik a 7,25 és 15 dollár közötti tartományban keresnek. Nekik ugyanis a törvény a piaci értéküknél magasabb bért garantálna, a piac értékítéletével ugyanakkor hosszú távon a legritkább esetben lehet szembe menni.

Az emelés hatására a vállalatok vélhetően áremeléseket és elbocsátásokat jelentenének be, és elsősorban azoktól a munkavállalóktól válnának meg, akinek a piaci értéke a 7,25 és 15 dollár közé esik. Különösen azok járnának rosszul, akik piaci érték tekintetében a legtávolabb vannak a 15 dolláros minimálbértől, számukra szinte lehetetlen feladattá válna munkát találni. Miért fizetne ugyanis egy vállalat 15 dollárt valakinek, akinek a munkája 7,25 dollárt ér?

Az eredeti elemzés itt érhető el.