2013. december 04. 9:55

A reagani adócsökkentés gazdasági hatásai

Kozma Gábor, az Állami Számvevőszék számvevő tanácsosának Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmánya a Reagan-korszak adócsökkentéseire vonatkozóan a makroszintű adatok közgazdasági iskolák szerinti elemzéseit és eltérő következtetéseit, továbbá az adócsökkentés hatásmechanizmusának tesztelésére használt panelkutatások eredményeit mutatja be. (Pénzügyi Szemle 2013/4)

Kozma Gábor

A tanulmány az amerikai kutatási eredmények ismertetését követően kitekintést ad az orosz adóreform hasonló módszertannal elvégzett elemzésére, továbbá a szlovák adóreform problémáira, végül az offshore adóparadicsomok negatív hatásaira.

A mérhető makrogazdasági mutatók különbözőségei, valamint a hasonló módszertannal végzett panelkutatások eredményei az adóalanyok eltérő, az adott ország pénzügyi kultúrájától függő viselkedését írták le. Az egyes költségvetés-politikai, illetve adópolitikai intézkedések nem értékelhetők az adott ország intézményrendszerének figyelembevétele nélkül.

A nemzetközi összehasonlítás - az eltérések bemutatásán túl - tanulságokkal szolgál az adócsökkentésekkel kapcsolatos vizsgálati módszerek alkalmazására vonatkozóan.

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Kozma Gábor az Állami Számvevőszék számvevő tanácsosa