Tanulmányok, előadások

A robotok védelmében

2018. július 3. 13:01:21
Mi az igazság, a robotok miatt megszűnnek a munkahelyek, vagy gazdagabb és boldogabb hely lesz a világ? Lassítani, vagy támogatni kell a technológiai fejlődést? Daniel Lacalle szerint semmi okunk a pesszimizmusra.


Carl Frey és Michael Osborne, az Oxford University kutatói egy érdekes tanulmányban kimutatták, hogy 20 éven belül az USA állásainak közel fele válik automatizálhatóvá, azaz robotok által helyettesíthetővé. Kutatók szerint ez az arány a fejlett világ jelentős részére igaz lehet, a feltörekvők esetében pedig akár a kétharmadot is elérheti. Rémisztő jóslatnak tűnhet elsőre, nem csoda, hogy tucatjával jelentek már meg „A robotok elveszik az állásainkat" címmel cikkek és elemzések.

Daniel Lacalle, a London School of Economics professzora ugyanakkor egy megnyugtató hangételű elemzésben igyekszik hűteni az indulatokat. Rámutat, hogy a fenti helyettesíthetőségi arány - amit egyébként reálisnak gondol - nem azt jelenti, hogy 20 év múlva az emberek fele munkanélküli lesz, csupán annyit, hogy a jelenlegi állások jelentős részét új munkahelyek fogják felváltani. Olyan állások, melyek most még nem is léteznek, és amiket sok esetben még csak el sem tudunk képzelni. Nincs új a nap alatt, az elmúlt 20-30 évben pont ugyanez a folyamat zajlott. Tegye fel a kezét, aki olyan állásban dolgozik, amelyről a rendszerváltáskor még csak nem is hallottunk.

 

Forrás: https://ifr.org/ifr-press-releases/news/robot-density-rises-globally

 

A tények azt mutatják, hogy a világ sosem volt olyan gazdag, élhető és békés hely, mint most, ez pedig elsősorban az innovációnak és a technológiai fejlődésnek tudható be. Az új ipari forradalom további hatékonyság bővülést, további fellendülést hoz majd, és igen, megszűntet majd százmilliónyi munkahelyet, de ugyanilyen tempóban újakat is létrehoz majd. Talán véletlen, hogy a robotizációban élen járó országok - Dél-Korea, Szingapúr, Németország - rekord alacsony munkanélküliséggel bírnak? Ha a robotok valóban megszűntetnék az állásokat, akkor nem kellene ezekben az országokban 20 meg 30 százalékos munkanélküliségi rátákról beszámolni?

Ezzel szemben a tények azt mutatják, hogy az ázsiai országokban 2005 és 2015 között a technológiai újításoknak köszönhetően évente mintegy 134 millió új állás jött létre, és igaz ugyan, hogy évi 104 millió munkahely megszűnt, de a két folyamat egyenlege még így is erősen pozitív. A munkaerőpiac nem szűkül, hanem átalakul, a kétkezi munka felől eltolódik a szolgáltató- és technológiai szektor felé. A folyamatot nem protekcionista intézkedésekkel lassítani kell, hanem épp ellenkezőleg, támogatni azt, biztosra vehetjük ugyanis, hogy akik ma élen járnak a robotizációban, néhány évtized múlva azok lesznek Földünk legboldogabb és leggazdagabb országai.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra