Tanulmányok, előadások

A számvevőszéki teljesítmény mérésének modellje, a teljesítménymenedzsment fő területei

2020. február 27. 10:24:43
A tanulmány kifejti, hogy ugyan a profitorientált üzleti szektor és a közpénzekből gazdálkodó költségvetési intézmények sok tényező tekintetében különböznek egymástól, de az mindkettőben közös pont, hogy a teljesítmény- és minőségorientált vezetés felelősségének fő szempontként kell, érvényesülnie. Ennek egyik eleme, hogy a vezetés szándékolt cselekvést határoz meg és azt menedzseli is, azaz megtervezi, irányítja, visszaméri, elemzi, egyúttal döntési viszonyrendszerbe helyezi az információkat a szervezet működése és feladatellátása érdekében. A sajátos közfeladatot ellátó intézmények folyamataiban azonban nem könnyű azonosítani az elvárt teljesítmény kritériumait, mivel sok szempontnak kell egyszerre megfelelni, mint például: jó kormányzás jó szervezetirányítás, gazdaságos, illetve eredményes, hatékony működés, minőségirányított működés, hozzáadott érték létrehozása, valamint a szakmai tevékenység hasznosulása. A tanulmány bemutatja, hogy a teljesítménymenedzsment irányítási eszközei miként járulnak hozzá a szervezeti teljesítmény hatékonyságához, amelyek kielégítik a felsorolt kritériumokat is. (Pénzügyi Szemle 2020/Különszám.)

Domokos László - Weltherné Szolnoki Dóra

A "jól irányított állam" jól irányított állami szervezetek működtetésén keresztül érhető el. A szervezetek vezetőinek elkötelezettsége a jó irányítási rendszerek működtetése iránt hozzájárul a szervezet küldetése megvalósításával összefüggő valamennyi szervezeti folyamat teljesítőképességéhez. Az üzleti szféra mellett a közigazgatásban, a kormányzati szektorban is azonosíthatók azok a menedzsmenteszközök, amelyek segítségével a szervezeti tevékenységek gazdaságos erőforrás-felhasználással hatékony folyamatokon keresztül jó eredményt hoznak létre, hosszú távon és fenntartható módon hozzáadott értéket teremtenek.

A számvevőszéki teljesítmény mérésének modellje, a teljesítménymenedzsment fő területei

A tanulmányban bemutatásra kerültek a teljesítménymenedzsmenthez kapcsolódó üzleti modellek, amelyek természetesen nem adaptálhatók teljes mértékben a közszféra intézményeire, mivel a két szektor más célokkal rendelkezik, így más eszközökkel is dolgozik. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a teljesítménymenedzsment kialakítása világos, szervezeti célok és ezeket mérő indikátorok meghatározásával szükségszerű, így a jó kormányzás fejlesztésének, valamint a kiegyensúlyozott jövőbeli fejlődés megalapozásának záloga a közszféra teljesítményorientált működtetése.

...

Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke, Weltherné Szolnoki Dóra az Állami Számvevőszék számvevője

...

 

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra