Tanulmányok, előadások

A szociális védelem és a társadalmi kohézió kihívásai válsághelyzetben a pénzügyi szférában

2020. október 20. 08:00:01
A 2020 tavaszán Európában is megjelenő koronavírus-járvány (Covid-19) alapjaiban rengette meg az egész világot. A gazdasági szereplők tevékenységét hirtelen megannyi bizonytalanság vette körül. Tanulmányunkban éppen ezért arra vállalkozunk, hogy feltárjuk, a járvány kitörése óta eltelt rövid idő során milyen változások mentek végbe az emberek közötti gazdasági kapcsolatokban és a gazdaságpolitikában. (Pénzügyi Szemle 2020/3.)

Terták Elemér - Kovács Levente

A Covid-19-járvány kezelésének már rövid időn belül is megjelenő költségei azért is voltak szignifikánsan magasabbak az elmúlt évtizedek járványaiénál, mert a fertőzés gyors tovaterjedése, és az ellene való védekezés a gazdaságokat világszerte szinte egyidőben bénította meg. A legújabb becslések az idei globális GDP legalább 5 százalékos, az euróövezeten belül pedig a reál-GDP éves szinten várhatóan 8,7 százalékos csökkenését prognosztizálják 2020-ra. Még súlyosabbnak ígérkezik a világkereskedelem zsugorodása: annak mértékét a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egyebek között a globális ellátási láncokban bekövetkezett törések miatt 13-32 százalék között becsüli.

De még ezeket az előrejelzéseket is jócskán terhelik lefelé húzó kockázatok, mert egyfelől fennáll annak a veszélye, hogy a járvány újból felüti a fejét, másfelől azért, mert a további gazdasági visszaesés kockázatát növeli a járvány által kiváltott gazdasági sokkoknak a határokon keresztüli tovagyűrűzése. Lefelé húzó kockázatot jelent továbbá az egyes országok/régiók gazdaságpolitikai intézkedéseinek hiányos összehangolása is, amit a hatályos kereskedelmi és pénzügyi integrációs megállapodások hagyományos eszközei nem tudnak kellőképpen megelőzni vagy kezelni.

A szociális védelem és a társadalmi kohézió kihívásai válsághelyzetben a pénzügyi szférában

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint a járvány miatti teljes vagy részleges elbocsátások a világ munkavállalóinak csaknem 81 százalékát érintik valamilyen módon. Más becslések szerint Európában a munkahelyek 29 százaléka vált veszélyeztetetté. Mindez a társadalmi kohézió gyengülésével fenyeget és komoly kihívást jelent a szociális biztonság ügyének, ami következményeként a teljes gazdaságra, ezen belül a bankrendszerekre is példátlan terheket és feladatokat ró. Ismereteink a Covid-19-járvány sajátosságairól, a közegészségügyre, valamint a gazdaságra gyakorolt hatásáról egyelőre meglehetősen hiányosak és nagy bizonytalansággal terheltek, emellett a tisztánlátást nehezítik a különféle álhírek, valamint az adatok gyakran tudatos manipulációja és torzításai.

Bizonyossággal csak azt lehet tudni, hogy a járványnak mind az egészségre, mind a társadalomra, mind pedig a gazdaságra gyakorolt hatásai erőteljes szóródást mutatnak. Tanulmányunkban megkíséreljük a rendelkezésre álló információkra, ismeretekre és tapasztalatokra támaszkodva a gazdasági kihatásokat felmérni, és ennek alapján feltárni, hogy a szociális biztonság és a társadalmi kohézió megőrzése milyen kihívásokat, feladatokat ró a gazdaságra azon belül pedig a bankrendszerre.

...

Terták Elemér a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja, Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra