Tanulmányok, előadások

A születésszámot is visszavetheti a koronavírus válság

2020. november 6. 08:00:01
A legfrissebb adatok szerint már több, mint 230 ezer életet követelt a koronavírus járvány az Egyesült Államokban, a vírusválság miatt meg nem születő amerikai állampolgárok száma azonban ennek sokszorosa is lehet.

Az Kongresszusi Költségvetési Hivatal - Congressional Budget Office - legfrissebb becslése szerint ugyanis a világ legnagyobb gazdaságának lélekszáma 2046-ban 374 millió fő lehet majd, ami jelentős, mintegy tízmilliós visszaesés a 2018-ban kiadott 384 millió fős becsléshez képest.

A születésszámot is visszavetheti a koronavírus válság

A fenti ábrán a 2046-ra várt népességre kiadott becslések láthatóak. Egyértelmű az ereszkedő trend, melyet a koronavírus válság tovább erősített. Közgazdászok hangsúlyozzák, hogy jelenleg a két legfontosabb tényező, amely a születésszámot negatívan befolyásolja, az emelkedő munkanélküliség és a koronavírus válság miatti bizonytalanság.

Mindezek alapján pontos becslést nem lehet adni arra vonatkozóan, hogy a fenti tízmilliós csökkenésből pontosan mennyi írható a koronavírus számlájára, az ugyanakkor kijelenthető, hogy a vírus közvetlen áldozatainak számát akár sokszorosan meghaladhatja a vírusválság és a növekvő bizonytalanság miatt világra nem jött életek száma.


Az eredeti elemzés itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra