Tanulmányok, előadások

A versenyképesség mint a fenntarthatóság meghatározó feltétele

2021. január 15. 07:00:01
A versenyképesség és a fenntarthatóság egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A versenyképesség rövid távon nem értelmezhető, így nem is létezhet fenntarthatóság nélkül. Vállalati és nemzetgazdasági szinten is csak azok lehetnek nyertesek a globális versenyben, akik kiváló teljesítményüket képesek hosszú távon is fenntartani. A két cél egyidejű megvalósulásához két, akár egyszerre is követhető út vezet. Egyrészt a mennyiségi tényezők felől a minőség felé való elmozdulás, másrészt új erőforrások keresése, illetve a korábbi erőforrások korlátlanná tétele, azok fenntartható "zöld" felhasználásával. A digitalizáció fejlődése révén minden korábbinál fontosabb erőforrássá válik az adat, miközben a pénz és az energia hozzáférése korlátlanná válhat. A forradalmi változások - mint a zöld- és a digitális átállás - elől a gazdaság egyetlen szegmense sem függetlenítheti magát, de az állam és a piac megfelelő együttműködése szükséges a versenyképesség és fenntarthatóság eléréséhez és fenntartásához. (Pénzügyi Szemle 2020/2. Különszám)

Matolcsy György

A tanulmány a fenntarthatóság négy dimenzióját vizsgálva világít rá arra, hogy a versenyképesség és a hosszú távú fenntarthatóság egymással szorosan összefüggő fogalmak. A gazdasági-társadalmi fejlődést szem előtt tartva csak az lehet versenyképes, ami hoszszú távon fenntartható és fordítva. Lényegét tekintve közös a fenntarthatóság és versenyképesség fogalmában, hogy nem alapulhat mennyiségi növekedésen, hanem csak minőségi fejlődésen, szerkezeti változáson. A tanulmány példákat mutatott arra, hogyan teheti egy-egy szerkezeti reform versenyképesebbé és fenntarthatóbbá társadalmunkat, gazdaságunkat.

A versenyképesség mint a fenntarthatóság meghatározó feltételeE két cél elérésének másik módja a régi erőforrások megújítása és új erőforrások megtalálása. Az elmúlt évezredben használt erőforrásaink (nyersanyagok, pénz, energia) végesek voltak. Ezzel szemben az új nyersanyag, az adat végtelen mennyiségben rendelkezésre áll, és érdemes azzal a vízióval számolni, hogy korlátlanul előállítható lesz a tiszta energia, és előttünk áll a pénz forradalmi digitalizációja.

E megatrendeknek csak együttesen lehetünk nyertesei. Hiszen egészséges Föld nélkül nincs egészséges emberi élet, egészséges emberi élet nélkül nincs innováció, ha nincs innováció, nincsenek zöldtechnológiák, zöldtechnológiák nélkül nincs zöldgazdaság és ha nincsen zöldgazdaság, Földünk hamarosan eléri a fenntarthatatlanság végső határát. Ezt a hibát mi emberek pedig csak egyetlen egyszer követhetjük el. Igyekezzünk hát biztosítani a fejlődés fenntartható útját, az ahhoz szükséges erőforrásokat, igyekezzünk vigyázni saját környezetünkre és egymásra. "A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön" - David Bower, környezetvédelmi aktivista.

...

Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra