A világ államadósságai egy ábrán

A Howmuch.net elemzői az IMF legfrissebb adataira alapozva összegyűjtötték egy ábrán az egyes országok GDP-arányos államadósságait, 2021-re vonatkozóan. A világelső továbbra is Japán, miközben Magyarország 80 százalékon áll.
A koronavírus válság két, az államadósságokra nézve komoly negatív hatással is járt: egyrészt a kormányok világszerte költekezésbe fogtak, ellensúlyozandó a krízis negatív hatásait, a lezárások nyomán ugyanakkor visszaesett a lakossági költés, ami az adóbevételek lemorzsolódását eredményezte. Több kiadás, kevesebb bevétel, nem is lehet más a folyamatok eredője, mind az államadósságok megugrása.

Hogy hol áll most a világ, azt a lenti ábra mutatja kiválóan, ahol az egyes országok GDP-arányos államadósságai tekinthetők meg, százalékosan. Érdemes összehasonlítani a lenti számokat a 2019-ben végzett felméréssel, a koronavírus miatti adósságnövekedés igencsak látványos.

Nagyításhoz klikk a képre!


Mint azt az elmúlt években megszokhattuk, a világ legmagasabb GDP-arányos államadósságát Japán görgeti maga előtt, 257 százalékkal, de jelentősnek mondhatók a terhek Szudánban - 212 százalék - és Görögországban is - 210 százalék. Európából kiemelkedik még Olaszország - 157 százalék - Portugália - 131 százalék - és Spanyolország - 118 százalék.

A régiónkban a horvát államadósság 86 százalékon áll, a szlovén 81-en, Magyarország GDP-arányos adóssága kerek 80 százalék, míg Szlovákia 64 százalékot, Lengyelország 57 százalékot, Csehország 44 százalékot mutat.

A legalacsonyabb államadósságokat Hongkongban - 1 százalék - Bruneiben - 2 százalék - és Afganisztánban - 9 százalék - mérték a statisztikusok.


Az eredeti elemzés itt érhető el.