Tanulmányok, előadások

A világ egyre jobb hely, de mi emberek valamiért ezt nem látjuk

2018. december 17. 11:48:11
Mit gondol, jobb életkörülmények lesznek a világban 15 év múlva? A japánok 10 százaléka, az olaszok 18 százaléka válaszolt igennel. Mi magyarok a magunk 18 százalékával egész optimisták vagyunk. A világ egyre jobbá válik, mi emberek mégis negatívak vagyunk.


A globális GDP meredeken emelkedik és történelmi maximumán van, miközben a várható élettartamok hamarosan már a 100 évet közelítik, a globális mélyszegénység stabilan csökken, a csecsemőhalandóság zuhan. Tengernyi példát lehet felhozni arra, hogy miért válik jobbá a világunk, az Our World in Data által készített felmérés mégis azt mutatja, hogy az emberek többsége - érdekes módon ez hatványozottan igaz a fejlett világra - nem számít az életkörülmények javulására a jövőben.

A lenti ábrán látható a felmérés egyik eredménye, melyben az "Ön szerint milyen irányba változnak az életkörülmények globálisan a következő 15 évben" kérdésre születtek válaszok. Jól látszik, hogy a fejlett országokban mindössze 10-20 százalék az igenek aránya - zöld színnel az igenek, pirossal a nemek láthatók, míg a sárga válaszok jelzik az életkörülmények stagnálását, a szürkék pedig nem tudják -, míg például Kenyában vagy Nigériában a megkérdezettek kétharmada számít javulásra. A magyarok mindössze 18 százaléka optimista a jövőt illetően.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A szerzők hangsúlyozzák, hogy szoros összefüggés figyelhető meg a jelenlegi gazdasági helyzet ismerete és a jövőbeli várakozások között, vagyis azok a megkérdezettek optimisták a jövőt illetően, akik a jelen helyzetről megbízható ismeretekkel rendelkeznek.

Hozzáteszik, hogy a médiára és az oktatási rendszerekre fontos feladat hárul az emberiség világképének formálásában, mert miután a jövőbeli várakozásokra jelentős mértékű önbeteljesítés jellemző - akkor kezdek vállalkozásba, akkor alapítok családot, ha jobb jövőre számítok -, a jelen helyzet minél pontosabb és hitelesebb ismerete számottevő mértékben befolyásolja a jövőnket.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra