2014. március 17. 7:30

Amerikai állampapírokat vásárolhatna az EKB (Jeffrey Frankel)

Az eurózónában komoly problémát okoz a rendkívül alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés. Ha az Európai Központi Bank amerikai állampapírokat vásárolna, azzal egyszerre oldhatná meg a gondokat, úgy, hogy az uniós szabályok sem sérülnének.

Jeffrey Frankel, a Harvard professzora úgy látja, hogy az eurózónában mindenképp szükség van egy likviditási programra, amely segítene felpörgetni az inflációt és emelkedő pályára állítani a gazdaságot. Az EKB ugyanakkor európai állampapírokat nem vásárolhat - sem az uniós jogszabályok, sem Németország nem engedné -, azt azonban semmi nem tiltja, hogy frissen nyomtatott eurókból amerikai államkötvényeket vegyen nagy tételben.

Akkor a központi bank eurót adna el és dollárt vásárolna, amely tranzakció gyengítené az eurót. A gyengébb euró felpörgő inflációt, erősödő exportszektort és ennek nyomán fellendülő gazdaságot jelentene, vagyis teljesülnének a föntebb kitűzött célkitűzések. Az időzítés azért lenne tökéletes, mert az amerikai jegybank ma már szigorít a monetáris politikán, vagyis vélhetően nem állna útjába egy eurógyengítő műveletnek.

Az eredeti elemzés itt érhető el.