Tanulmányok, előadások

Amilyen gyors az összeomlás, olyan gyors lehet a feltámadás

2020. március 27. 11:23:58
A Goldman Sachs elemzői hangsúlyozzák, hogy a nem várt események hatására összeomló gazdaságok sokkal gyorsabban állnak talpra, mint azok, melyek a ciklikusság vagy strukturális problémák miatt roppannak meg. Van okunk tehát bízni abban, hogy a koronavírus krízis után - helyes válságkezelés esetén - a gazdaságok rövid időn belül visszatérhetnek a stabil növekedés útjára.

Recessziók és tőkepiaci összeomlások alapvetően három okból következnek be: valamely hirtelen jött negatív esemény hatására, ciklikusság vagy strukturális egyensúlytalanságok miatt. A lenti ábra a Goldman Sachs elemzése alapján hónapokban kifejezve citromsárga színnel mutatja a három féle recesszió átlagos hosszát és narancssárgával a talpra állás, vagyis a válság előtti csúcshoz történő visszatérés időtartamát. Az elemzők 1800 és napjaink között vizsgálták a válságokat az amerikai részvénypiac alapján, ezen idő alatt összesen 7 strukturális, 14 ciklikus és 5 esemény által kirobbantott válság pusztított.

Amilyen gyors az összeomlás, olyan gyors lehet a feltámadás

Jól látható, hogy a leghosszabbak a strukturális problémák miatt kialakuló válságok, átlagos hosszuk 42 hónap volt a múltban, míg a válság által okozott gazdasági károk teljes felszámolása 111 hónapig tartott. A ciklikus válságok sokkal rövidebbek - 27 hónap - míg a talpra állás is gyorsabb - 50 hónap -, de az igazán gyors összeomlások és feltámadások a nem várt események hatására kirobbanó krízisek, átlagosan 9 hónap lejtmenettel és 15 hónapos felpattanással.

A koronavírus válság egy tipikus esemény-krízis, sőt minden idők leggyorsabb tőkepiaci összeomlását és gazdasági visszaesését hozta el. A fentiek alapján van okunk bízni abban, hogy miután olyan komoly strukturális egyensúlytalanságok, mint voltak 2008/2009-ben jelenleg nincsenek, a járványválság enyhülésével a fellendülés is gyors lehet majd. Mindennek feltétele ugyanakkor természetesen az, hogy a válságkezelés is gyors és határozott legyen, megóvva a vállalati szektort és a munkahelyeket a karantén miatti leállás hónapjaiban.


A Goldman Sachs elemzése itt olvasható, a fenti ábra és egy rövidítés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra