Tanulmányok, előadások

Anyaság és munka - Európai körkép

2019. október 30. 10:44:33

A szülés után hosszabb ideig otthon maradó anyák aránya igencsak eltérő képet mutat az Európai unión belül, Magyarországon és a régióban magas, Nyugat-Európában alacsony arányokat mértek az Eurostat statisztikusai.


Az Eurostat készített egy érdekes felmérést arról, hogy az EU-tagországok 18-64 éves lakosainak hány százaléka maradt otthon gyermeket nevelni, élete során legalább hat hónapig. A lenti ábra mutatja az eredményeket, narancssárgával láthatóak a férfiak, sárgával a teljes lakosság, és kékkel a hölgyek.

A férfiak esetében viszonylag egyszerű a képlet, a svéd apákat leszámítva elhanyagolható azon férfiak aránya, akik karrierjük során legalább hat hónapot kimaradtak gyermeknevelés miatt. Ennek megfelelően a sárga színnel jelölt átlag, amely a férfiak és nők együttes arányát mutatja, ugyancsak kevés beszédes.

 

Anyaság és munka - Európai körkép

 

Érdekes kép rajzolódik ki ugyanakkor a nők arányát szemlélve. A máltai 13 százalék például meglepően alacsony értéknek tűnik, ezek szerint a máltai nők 87 százaléka karrierje során nem maradt otthon hat hónapnál hosszabb ideig gyermeknevelés miatt. A legmagasabb, 60-70 százalék közti arányokat a kelet-közép-európai régióban mérték a statisztikusok, itt kapott helyet Magyarország is, 62 százalékos mutatóval. Érdemes hangsúlyozni, hogy a statisztikában szerepelnek a 18 évet betöltött fiatalok is, akik között vélhetően rendkívül alacsony az anyák aránya, vagyis ők "lefelé húzzák" a statisztikát.

A fejlett nyugat-európai országokra 20 és 40 százalék közötti értékek jellemzőek, miközben az EU-átlag 33 százalék. A magyar családpolitikának egyértelmű következménye tehát a szülés után otthon maradó hölgyek magas aránya, amely tendencia nem csak hazánkra, de a teljes régióra jellemző.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra