Tanulmányok, előadások

Aranytartalék-körkép - Élen az USA, Kína a hetedik

2019. június 21. 10:38:13
Az elmúlt napokban ötéves csúcsra emelkedett az arany árfolyama, érdemes megvizsgálni, hogy az egyes országok milyen készletekkel rendelkeznek a nemesfémből. A dobogón az USA, Németország és az IMF követik egymást.


Az IMF adataira alapozva a Howmuch.net készített egy szemléletes ábrát az egyes országok és pénzügyi szervezetek aranytartalékairól. Eszerint a legfrissebb hivatalos adatok szerint az USA rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal, 8133 tonnával, majd következik Németország 3369 tonnával és az IMF 2814 tonnával.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Olaszország 2451 tonnás negyedik helyezése talán meglepő, mint ahogyan az is, hogy a világ messze legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína mindössze a hetedik helyen jeleskedik az aranytartalék listán. Igaz ugyanakkor, hogy az elmúlt években pont Kína és Oroszország voltak azok, akik jelentős vásárlásokkal jelentek meg az arany piacán.

Visszatérve a deviza-arany összehasonlításra, miközben a globális devizatartalékok jelentős részével a távol-keleti országok rendelkeznek, addig az aranytartalék eloszlása jóval egyenletesebb a három nagy gazdasági blokk, azaz az USA, Európa és a Távol-Kelet között. Magyarország 2018 őszén vásárolt jelentős mennyiségű aranyat, melynek eredményeképp 2018. októberében a nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra