2014. január 28. 9:35

Az alacsony lakástulajdon-hányad kialakulásának okai

Kutatások bizonyítják, hogy összefüggés van a magas munkanélkülisség és a magas lakástulajdon-hányad között, vagyis ha egy gazdaságban mindenkinek van saját lakása, az nem feltétlenül jó. A német példa megmutatja, hogy melyek az alacsony lakástulajdon-hányad kialakulásának és fennmaradásának okai.

Németországban a lakástulajdon-hányad ma mindössze 43 százalék, ami Európában - Svájc után - a második legalacsonyabb érték. A németek elégedettek a lakáshelyzetükkel, közgazdászok pedig állítják, hogy a német gazdaság sikerének egyik kulcsa épp az alacsony hányad.

Az alacsony kulcs kialakulása a világháborúhoz vezethető vissza, amikor is a német lakások mintegy 20 százaléka elpusztult. Az állam akkor programokkal támogatta a lakásépítést, melyben a lakosság nem tulajdonossá, hanem bérkővé vált. Az alacsony hányad azóta is fennmaradt, köszönhetően annak, hogy a német bankok kockázatkerülők, a német állam nem támogatja a lakásvásárlást, korlátozza viszont a bérleti díjak emelkedési ütemét, az országban bőséges a kínálat bérlakásokból, és a lakosság nem úgy tekint a lakásra, mint jó befektetésre.

Az eredeti elemzés itt érhető el.