Tanulmányok, előadások

Az átlag európaitól két évet vesz el a légszennyezés

2019. április 5. 08:00:09
Egy friss kutatás kimutatta, hogy az átlag európai a légszennyezés miatt két évet veszít az életéből, amely egészségügyi kockázat így jelentősebb, mint a dohányzás. Kelet-Európa jóval szennyezettebb, mint a nyugati országok.


A szennyezett levegő az európaiaktól átlagosan két évet vesz el a European Heart Journal hasábjain megjelent kutatás szerint, a keleten lakóktól többet, a nyugatiaktól kevesebbet. A lenti ábrán látható a légszennyezés európai alakulása, jól látszik a szétválás nyugat és kelet között. Zölddel láthatók az alacsony, sárgával a közepes, pirossal és lilával a magas légszennyezettséget mutató régiók. Magyarország ebben a kimutatásban közepesen szennyezettnek minősül.

 

Légszennyezés Európában

 

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a légszennyezés nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint a dohányzás, a kettő között azonban jelentős különbség, hogy míg az egyik egy egyéni döntéssel megszüntethető, addig a másik egyén szintjén alig kezelhető. Hacsak nem költözik el az illető valahova Nyugat-Európába, de ez vélhetően pusztán csak a légyszennyezés kockázatának kiküszöbölése céljából a gyakorlatban ritkán fordul elő. Ezt a kockázatot a kutatás szerint elsősorban nem is az egyéneknek, hanem a közösségnek, vagyis az államoknak kell kezelniük.

A fenti negatív hatás elsősorban a fosszilis energiahordozók (kőszén, kőolaj, földgáz) felhasználásának tulajdonítható, vagyis a légszennyezés által generált egészségügyi kockázat elsősorban a megújuló energia részarányának növelésével érhető el, illetve az erre irányuló beruházások támogatásával.

És hogy mindez túl sokba kerül? Egy másik kutatás kimutatta, hogy a légszennyezés markáns visszaszorítása 2025-ig nem kevesebb, mint 775 milliárd eurós megtakarítást generálhatna Európában, köszönhetően az apadó egészségügyi kiadásoknak, a javuló életminőségnek és az élettartamok növekedésének.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt és itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra