Tanulmányok, előadások

Az eredmény változékonysága és a szabályozási intézkedések hatása az iszlám bankok bevételsimítására

2020. november 2. 08:00:01
Jelen tanulmány a bevételsimító (income smoothening) gyakorlatok azonosítására és a szigorú szabályozások Pakisztáni Értéktőzsdén (PSX) jegyzett iszlám bankok bevételsimítására gyakorolt hatására összpontosít a 2010 és 2018 közötti időszakot vizsgálva. A bevételsimító tevékenységek gyakoriságát a hitelveszteségekre képzett céltartalékokon (LLP-ken) keresztül értékeljük. (Pénzügyi Szemle 2020/3.)

Amina Malik - Babar Zaheer Butt - Shahab Ud Din - Haroon Aziz

Jelen tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a bevételsimító gyakorlatok és a szigorú szabályozások Pakisztáni Értéktőzsdén (PSX) jegyzett iszlám bankokban folyó - az eredmény változékonyságának kiegyenlítését célzó - bevételsimításra gyakorolt hatása között a 2010-2018 időszakban. A bevételsimító tevékenységek gyakoriságát a hitelveszteségekre képzett céltartalékokon (LLP-ken) keresztül értékeltük. A tanulmány megállapításai szerint a Pakisztánban működő iszlám bankok céljaik elérése érdekében bevételsimító gyakorlatokat alkalmaznak. A várakozásoknak megfelelően az iszlám bankok az LLP-k felhasználásával folytatnak bevételsimító gyakorlatokat, ezzel figyelmen kívül hagyva a saría jogban meghatározott etikai iránymutatásokat.

Megállapítottuk továbbá, hogy a tőkemegfelelési mutató Bázeli Egyezmények alapján történő előírása szignifikáns és pozitív hatást gyakorol a bevételsimító tevékenységekre. A bank összes eszköz szerinti méretének növekedése szintén pozitív hatást fejt ki a pakisztáni iszlám bankok bevételsimításának csökkentésén keresztül. A bank összes eszköz szerinti méretének növekedése szintén pozitív hatást fejt ki a pakisztáni iszlám bankok bevételsimításának csökkentésén keresztül. A nemteljesítő hitelek (NPL), az összes hitel (TL) és a bruttó hazai termék (GDP) azonban fokozza a bevételsimítást. A GDP szintén növeli a bevételsimítást.

A tanulmány hasznos intézkedéseket ajánl a könyvvizsgálók, a szabályozó szervek, a befektetők és a közvélemény figyelmébe az iszlám bankok vonatkozásában. A tanulmány azt javasolja, hogy a szabályozó szervek tartsák szigorú és szoros megfigyelés alatt a jövedelmek eloszlását, ezzel elkerülve, hogy az iszlám bankok simító gyakorlatokat folytassanak. A tanulmány közvetlenül a közeljövőre mutató megállapításokat is nyújt a szabályozó szerveknek, akik jelentős szerepet játszhatnak a szabályozások valós és reális aggályokat szem előtt tartó kiigazításában. Mindezen felül a tanulmány a politikai döntéshozóknak is információkkal szolgál a szabályozások kiigazításához, hogy így az iszlám bankoknál csökkenjenek a simító gyakorlatok és a befektetők valós képet kapjanak a bankok teljesítményéről.

...

Amina Malik a COMSATS University Islamabad tudományos munkatársa, Babar Zaheer Butt Tohoku University of Community Service & Science posztdoktori tudományos munkatársa, Shahab Ud Din a Karakoram International University adjunktusa, Haroon Aziz független kutató

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra