Tanulmányok, előadások

Az évtized befektetése, leeresztő spekulatív lufi vagy pénzrendszerünk jövője?

2018. december 18. 08:01:01
Bombaként robbant be a fefektetések világába, árfolyama rövid idő alatt tízszeresére emelkedett, majd ötödére zuhant. Pedig közben már a jegybankok is elkezdték komolyan venni, sőt, egyre többen úgy tekintettek rá, mint a jövő digitális pénzére. A Növekedés.hu cikke a Bitcoin történetét járja körül.

Néhány évvel ezelőtt még a világ egyik legjobb befektetéseként hirdették a kriptovalutákat, mostanra azonban igencsak más szelek fújdogálnak. Legismertebb képviselőjük, az éppen most tízéves bitcoin egységének árfolyama egy évvel ezelőtt húszezer dollár volt, ebben a évben négyezer dollár alá esett árfolyama, jelenleg pedig valahol háromezer dollár környékén tanyázik. Vagyis a kriptovaluta árfolyamvesztése ugyanolyan gyors volt, mint annak idején a felívelése. Sokan azzal riogatnak, hogy ezzel vége, semmi értelme a kriptovalutákkal foglalkozni, még kevesebb értelme van kriptovalutába fektetni.

Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdasági és közpolitikai professzora szerint azonban nem ennyire egyértelmű a képlet. A brit Guardian című lapban megjelent írásában azt fejtegeti a 2001 és 2003 között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdászaként dolgozó szakértő, hogy mindössze egyetlen év történéseiből nem szabad egyértelmű következtetéseket levonni. Hiszen vannak olyan, a piacot jól ismerő szakértők, akik szerint a kriptovaluták piaci kapitalizációja öt éven belül robbanásszerűen megnövekedhet, így akár 5-10 ezer milliárd dollárra is emelkedhet a forgalomban lévő kriptovaluták értéke. Erre utal az is, hogy nem okozott pánikot a mostani négyezer dollár alatti ár azok körében, akik a 2012. decemberi 13 ezer dollárról öt év alatt látták húszezer dollárra emelkedni a bitcoin árfolyamát. Sőt, szinte várható volt, hogy akár jelentősen is esni fog a legismertebb kriptovaluta árfolyama a gyors elterjedést és áremelkedést követően.

Bitcoin elmúlt 5 éves árfolyam-alakulása (USA dollár)
Bitcoin árfolyam

Ezt a hatást erősítette, hogy mind több központi bank és hatóság kezdett foglalkozni a bitcoinnal, és általában a kriptovaluták szabályozási lehetőségeivel, feladataival. Akadtak olyan központi bankok is - például a svéd és a kínai -, amelyek rájöttek, hogy akár maguk is képesek kriptovalutákat létrehozni.

Cikkében Rogoff emlékeztet, hogy 2016-ban megjelent könyvében ő maga is felhívta a figyelmet, az újonnan létrehozott pénzformák esetében a magánszektor az úttörő, majd idővel a hatóságok kerülnek előtérbe, amikor a szabályozásra kerül sor, illetve szükség van a megfelelő felügyelet kialakítására.

A bitcoin életben maradása és általános elismertsége mellett szóló érv, hogy sokan még mindig digitális aranyként tekintenek rá, amelybe érdemes befektetni, hiszen a pénz végül is egy bizalmon, kölcsönös elismerésen alapuló társadalmi egyezmény.


Az eredeti cikk a Növekedés.hu oldalon olvasható, Kenneth Rogoff cikke itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra