Tanulmányok, előadások

Beruházási csúcsteljesítmény a magyar gazdaságban

2020. május 18. 08:00:01
A tanulmány bemutatja, hogy az állóeszköz-felhalmozás és a beruházás kiemelkedő növekedése kétszeresen is nagyobb volt, mint a GDP emelkedése a 2012-2018 közötti időszakban. A beruházási ráta 2018-ban elérte a 25 százalékot, szemben az Európai Unió 20,4 százalékával, Svédország és Csehország után a magyar volt a harmadik legnagyobb az EU-tagországok között. E kimagasló beruházási teljesítmény elérését jelentős mértékben támogatta az európai uniós források felhasználása, a beáramló külföldi működő tőke növekedése, valamint a Magyar Nemzeti Bank proaktív, innovatív monetáris politikája által ösztönzött vállalati hitelezési fordulat mellett a beruházási támogatások nagyarányú bővülése is. (Pénzügyi Szemle 2020/1.)


Báger Gusztáv - Cseh Tímea

Megállapíthatjuk, hogy - az EU-transzfer támogatásokhoz hasonlóan - mind a beruházási támogatási politika, mind a monetáris politika jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy 2013-ban a beruházási tevékenység növekedése elinduljon, később pedig gyors fellendülése megvalósuljon.

 

Beruházási csúcsteljesítmény a magyar gazdaságban

 

A legfrissebb évközi statisztikák szerint a beruházások növekedésének dinamikus tendenciája 2019-ben is folytatódott. Az első három negyedévben közel 19 százalékkal növekedett a bruttó állóeszköz-felhalmozás értéke, amely a gazdasági növekedés hajtómotorjaként, 4,6 százalékponttal járult hozzá a bruttó hazai termék 5,1 százalékos növekedéséhez. Az európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések mértéke mérséklődött, ugyanakkor a vállalkozások - főként a feldolgozóipar - beruházásai továbbra is nagymértékben bővültek.

...

Báger Gusztáv a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja, Cseh Tímea a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra