Tanulmányok, előadások

Betöltötted a 25. életéved? - Szeretnél kapni 3,5 millió forintot?

2018. június 5. 09:47:01
A londoni Resolution Foundation kutatóintézet előállt egy igen érdekes ötlettel, mely a brit generációk közötti vagyoni egyenlőtlenségeket lenne hivatott kezelni: meg kell emelni az öröklési illetéket és a befolyt pénzből minden fiatalnak ki kell fizetni tízezer fontot - 3,5 millió forint - a 25. születésnapján.


A brit gazdaság és társadalom egyik égető problémája a generációk közötti súlyos vagyoni egyenlőtlenség. A fiatalok egy jelentős része nem tudja fizetni a tanulmányait, nem jut lakáshoz vagy képtelen finanszírozni indulás előtt lévő vagy épp felfutó vállalkozását. Ezek a hiányosságok csak még tovább növelik a generációk közötti vagyoni egyenlőtlenséget, sőt a gazdaság növekedési lehetőségeit is csökkentik.

 

 

A Resolution Foundation szerint ugyanakkor van megoldás, sőt az ötlet igen egyszerű: meg kell emelni az öröklési illetéket, a plusz pénzt pedig oda kell adni a fiataloknak. Ha a 25. születésnapjára mindenki kapna egy 10 000 fontos - 3,5 millió forint - ajándékot, az jelentősen javítaná fiatalok vagyoni helyzetét. A fenti ábra feketével mutatja a különböző életkorokhoz tartozó vagyoni helyzetet, zölddel pedig a tervben szereplő plusz 10 000 fontos állapotot. A számítások szerint a 25-29 éves korosztály közel kétharmadának vagyonát több mint duplájára emelné a fenti lépés.

A pénz elköltését ugyanakkor érdemes lenne feltételekhez kötni a Resolution Foundation szerint, a terv alapján a fiatalok oktatásra, lakásvásárlásra, nyugdíjtakarékosságra vagy vállalkozás indítására fordíthatnák az államtól kapott forrást.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a tanulmány itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra