Tanulmányok, előadások

Brexit: minden a font összeomlásával kezdődött?

2018. október 29. 11:56:55
1992. szeptember 11. és szeptember 16. között a brit birodalom kínos vereséget szenvedett a nemzetközi pénzvilágban ekkoriban megjelenő spekulatív tőkével szemben, és arra kényszerült, hogy kilépjen az európai árfolyammechanizmusból (ERM). Lehetséges volna, hogy a font elbukása indította el a Brexit folyamatát?


A font elleni spekuláció jelentős mérföldkő volt mind a pénzügyek, mind az európai politikai történetében, ami az azonnali gazdasági és politikai hatásokon túl messze ható következményekkel is járt. William Keegan, a brit pénzügyi újságírás doyenje, a jegybankvilág szakmai szervezetét, az OMFIF-et irányító David Marsh és Richard Roberts, a King'S College tanára "Six Days is September - Black Wednesday, Brexit and the making of Europe" című könyvében egyenesen azt állítja, hogy a font elbukása volt az az esemény, ami elvezetett a 2016-os Brexit népszavazáshoz és az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséhez.

Az bizonyos, hogy 1990 októberében az Egyesült Királyság teljes titoktartásban és a kötelező konzultációk elhagyásával csatlakozott az ERM-hez - két évvel később pedig tömegek szeme láttára esett ki onnan tragikus gyorsasággal. Az sem kérdéses, hogy a fontválság alapvető változásokat indított el Nagy-Britanniában, a hosszabb távú következmények tekintetében azonban nincs egységes álláspont. A széles körben elterjedt vélemény szerint egy igazi nemzeti tragédia volt a "Black Wednesday", de vannak, akik ezzel szemben sokkal inkább "White Wednesday"-ről beszélnek, hiszen ezt követően lett független az angol jegybank és 15 éves felívelés köszöntött az Egyesült Királyságra.

Az nem kérdéses, hogy az ERM-tagság és különösen annak csúfos vége alapjaiban határozta meg a britek hozzáállását az európai integrációhoz és az Európai Unióhoz. A szerzők szerint az 1992-es ERM-kilépés volt az "első Brexit", amit 2016-ban követetett a "második Brexit". 1990 októberében úgy tűnt, hogy sikerült túllépni a hagyományos brit-kontinentális ellentéten, és a történelmi szembenállás véget ért. A rózsaszín köd azonban hamar tovatűnt a maastrichti vitával, illetve az ERM kényszerű elhagyásával, és ez a csalódottság csúcsosodott ki a 2016-os népszavazásban, ami az 1950-es, 1960-as évek brit szeparatizmusához való visszatérést jelenti. Ezek alapján az ERM-válság az Egyesült Királyság Európához való viszonyában egyértelmű válaszvonal, ekkor kezdődött ugyanis az a távolodás, aminek végpontja - jelen állás szerint - a brit kilépés lesz.A cikk teljes terjedelemben az MNB Tanszék Blog oldalán, ide kattintva olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra