Tanulmányok, előadások

Egyensúly a munka és a magánélet között - Mi magyarok jól állunk

2019. október 2. 11:22:37
A munka és a magánélet közötti egyensúly - work-life balance - az egyik legfontosabb tényező, amely az életminőségünkre hat. Magyarország ebben a tekintetben igen előkelő helyen áll az OECD felmérésében.


Az OECD 40 ország tekintetében vizsgálta a munka és a magánélet közötti egyensúlyt, vagyis azt, hogy az adott országok lakosai mennyi időt töltenek a munkahelyükön, és mennyi jut a magánéletre. Nem meglepő módon a túl sok munka kimutathatóan negatív hatással van az egyének egészségére, családi életére, életminőségére és elégedettségére.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A vizsgált országok közül a legjobb eredményt a hollandok érték el, majd következtek az olaszok és a dánok, utánuk szépen sorban a nyugat-európai országok, majd a 40 ország sorában a 13. helyen Magyarország. Ezzel hazánk előzte a régiós országokat, azaz a cseheket, szlovákokat és a lengyeleket. A legrosszabb eredményeket Kolumbiában, Mexikóban és Törökországban mérték a statisztikusok, miközben az élmezőnybe meglepetésre bekerült Litvánia és Oroszország is.

Magyarországon a megkérdezettek mindössze 3 százaléka dolgozik 50 óránál többet egy héten, és naponta átlagosan 15,1 órát tölt a munkahelytől távol. Utóbbi érték hajszállal több, mint a 15 órás OECD-átlag, előbbi azonban jelentősen jobb a 11 százalékos átlagos értéknél.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra