Tanulmányok, előadások

Egyre kevesebben élnek nélkülözésben Magyarországon

2019. május 17. 08:00:01
Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint tovább csökkent a nélkülözésben élők száma az Európai Unióban, számunkra pedig külön pozitív, hogy az egyik legjelentősebb javulást épp Magyarországon mérték a szakemberek.

Az Eurostat által kalkulált súlyos anyagi deprivációs ráta - severe material deprivation rate -, vagy egyszerűbben nélkülözési ráta azt mutatja, hogy a lakosság hány százaléka él egy anyagilag kényelmesnek tekintett életszínvonal alatt. Eszerint az a személy tekinthető nélkülözőnek, aki nem engedhet meg magának legalább négyet a következőkből: a számlák időben történő befizetése, megfelelően fűtött otthon fenntartása, váratlan kiadások fedezése, hús/hal rendszeres fogyasztása, évente egyszer egy hetes nyaralás, televízió, mosógép, autó, telefon fenntartása.

A teljes Európai Unióra vonatkozóan a nélkülözési ráta 2012-ben érte el csúcspontját 9,9 százalékkal, azóta stabilan csökken, elérve a 2018-ban mért 6,2 százalékot.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A fenti ábrán látható az egyes európai országokra vonatkozó nélkülözési ráta alakulása. A legtöbben Bulgáriában - 20,9 százalék - és Romániában - 16,8 százalék - kénytelenek nélkülözni, míg a legkedvezőbb adatokat Svédországban - 1,1 százalék - és Luxemburgban - 1,2 százalék - mérték a statisztikusok.

Magyarországon a lakosság 10,1 százaléka élt anyagi nélkülözésben 2018-ban, ami bár a régión belül közepesen magasnak számít, az előző évhez képest a harmadik legjelentősebb javulásnak felelt meg az Európai Unió egészét tekintve. A nélkülözési ráta süllyedése hazánkban stabil és gyors, a 2013-ban mért 27,8 százalékról évente kitartóan 3-4 százalékponttal ereszkedik, így van okunk bízni abban, hogy néhány éven belül elérjük vagy legalábbis megközelítjük a Nyugat-Európára jellemző 3-5 százalékos tartományt.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a részletes statisztika itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra