Tanulmányok, előadások

Egyre többen dolgoznak idős korban

2019. november 12. 11:11:15
Gondolta volna, hogy az Európai Unióban az 55-64 éves korosztály nagyobb arányban dolgozik, mint a teljes felnőtt népesség?


Az Eurostat publikált egy érdekes idősort - lásd a lenti ábrán, nagyításhoz klikk a képre -, melyből kiderül, hogy 2003 és 2018 között az 55-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája meredeken emelkedett. Ebben a korcsoportban a hölgyek 30 százaléka dolgozott 2003-ban, míg 2018-ban már 52 százalékuk, ami már magasabb, mint a teljes felnőtt női társadalomban mért 48 százalék.

Hasonló tendenciát mutat a statisztika a férfiaknál, 2003-ban az 55-64 éves férfiak 50 százalék dolgozott, 2018-ban már 65 százalékuk, ami magasabb, mint a teljes felnőtt férfi társadalom 60 százalékos foglalkoztatási rátája.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az 55-64 éves korosztály foglalkoztatási rátája igencsak eltérő képet mutat az egyes tagországokban, miközben Svédországban a korcsoport 78 százaléka dolgozik, addig Luxemburgban és Görögországban 40 százalékuk vállal munkát. Magyarországon ez az arány 54 százalék, ami a régiós átlagnak megfelelő.

A statisztikusok hangsúlyozzák, hogy a társadalom elöregedésére adott természetes választ láthatjuk azzal, hogy az emberek a nyugdíjhoz közeledve, sőt a korhatárt átlépve egyre nagyobb arányban vállalnak munkát. Sokan aggódnak az ellátórendszerek fenntarthatósága miatt, ez a probléma azonban vélhetően így fog megoldódni, vagyis úgy, hogy az emberek egyre tovább és egyre többet dolgoznak.

Nem úgy fog tehát kinézni a jövő európai társadalma, hogy egyre kevesebb fiatal tart el egyre több nyugdíjast, hanem úgy, hogy egyre kevesebb fiatal és egyre több dolgozó idős tart el egyre több nyugdíjast.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra