2015. július 30. 9:43

Egyre többet dolgoznak a fejlett gazdaságokban

Az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnőtt a fejlett gazdaságokban azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik heti átlagban több mint 50 órát dolgoznak. A tendencia különösen a férfiak és a magasan képzett munkaerő esetében érvényesül.

Anna Sara Burger, a budapesti Central European University kutatója egy érdekes tanulmányban megvizsgálta, hogy miként alakult a rendszeresen túlórázó munkavállalók aránya 1970 és 2010 között 16 nyugat-európai ország, illetve az USA és Kanada esetében. Az eredmény egyértelmű emelkedő tendenciát mutat, vagyis 1990 után megugrott a heti 50 óránál is többet dolgozók aránya a fejlett gazdaságokban - Franciaország és a skandináv országok kivételt jelentenek (a trend alakulását lásd a lenti grafikonon).


Az 50 óránál többet dolgozók aránya az európai fejlett gazdaságokban (magasan képzett munkaerő)

kkk_2015073094309_2.jpg

A tendencia elsősorban a férfiak és a képzett munkavállalók esetében erős. A több munka oka alapvetően kettős a kutató szerint, visszavezethető egyrészt a globalizációra és a határokon átnyúló vállalkozások térnyerésére, továbbá a munkaerőpiaci szabályok fellazulására. Egyértelműen kimutatható, hogy minél nyitottabb egy gazdaság és minél lazábbak a munkaerőpiaci szabályok, annál nagyobb arányban fognak legalább 50 órát dolgozni a munkavállalók, elsősorban a férfiak és a magasan képzettek.

A tendenciában az az érdekes, hogy nem feltétlenül lesz jobb az adott országnak vagy az adott vállalatnak a több munka, az is kimutatható ugyanis, hogy a túlzott munkavégzés végső soron csökkenti a termelékenységet (a témában egy hasonló kutatás itt érhető el).


Az eredeti elemzés itt olvasható.