Tanulmányok, előadások

Élelmiszer fenntarthatóság: Magyarország a világ élmezőnyében

2018. december 5. 12:10:22
Az emberiség egyik legfontosabb hosszú távú célkitűzése az élelmiszer fenntarthatóság javítása, vagyis a mezőgazdaság környezeti terhelésének csökkentése, a fel nem használt élelmiszer részarányának csökkentése vagy a táplálkozási szokások egészségesebbé tétele. Magyarország a vizsgált 67 ország közül a 10. legfenntarthatóbb.


A The Economist Intelligence Unit és a Barilla Center for Food & Nutrition publikálta a Food Sustainability Index (FSI) 2018-as jelentését, melyből kiderül, hogy a vizsgált 67 országban hogyan alakul az élelmiszer fenntarthatóság. A jelentés 0 és 100 között pontozza az egyes országokat, ahol 100 jelenti a tökéletes fenntarthatóságot. Az értékelés három fő pillér és számos alindex alapján történik, a három fő pillér a fel nem használt, azaz kárba vesző élelmiszerek, a mezőgazdaság környezeti terhelése és a táplálkozási szokások. Az eredmények a lenti ábrán láthatóak.

 

Élelmiszer fenntarthatóság: Magyarország a világ élmezőnyében

 

Élelmiszer fenntarthatóság terén az első három helyezett Franciaország, Hollandia és Kanada lett, míg a sor végén az Egyesült Arab Emírségek, Bulgária és Oroszország végzett. Magyarország a 10. helyen szerepelt. Számos meglepetést tartogat a lista, például Ruanda 12. vagy Argentína 13. helyezését, de szembetűnő a túlsúlyos népesség magas aránya és az egészségtelen táplálkozási szokások nyomán a középmezőnybe szoruló USA, vagy a pazarló vízgazdálkodás és az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátása miatt ugyancsak gyengén szereplő Egyesült Királyság.

Magyarország esetében a jelentés kiemeli, hogy javulhatna az élelmiszer fenntarthatóságunk, ha csökkentenénk a végfelhasználóknál kárba menő élelmiszerek mennyiségét, ha termelékenyebbé tennénk a mezőgazdaságunkat, vagy ha csökkentenénk a lakosság túltápláltságából adódó egészségügyi kockázatokat.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a magyar rész itt tekinthető meg, egy rövidítés itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra