Tanulmányok, előadások

Elképesztő tempóban szaporodnak az ipari robotok

2018. június 11. 09:02:01
Valóságos robbanás figyelhető meg az ipari robotok piacán, az elmúlt hat évben az átlagárak 30-40 százalékkal, az eladások több mint 100 százalékkal nőttek. A közeljövő szinte biztosan a robotok számának további meredek emelkedését hozza.


A Visual Capitalist készített egy igen érdekes ábrát, melyről az ipari robotok árrugalmassága olvasható le. A vízszintes tengely mutatja az ipari robotok átlagárának alakulását dollárban mérve, a függőleges az éves értékesítés darabszámát. Jól látható, hogy a kereslet igencsak rugalmasan alakul, azaz amint olcsóbbá válnak a robotok, úgy emelkednek egyre meredekebben az eladások.

 

 

Az ARK Investment Management kutatói hangsúlyozzák, hogy a piac jelenlegi 14 százalékos bővülési üteme tovább gyorsulhat a soron következő években, amint az ipari robotok átlagára a 2015 és 2025 közötti tízéves periódusban mintegy 65 százalékkal, 31 ezer dollárról 11 dollárra zuhan. A robotok száma a 2016-ban mért 1,8 millióról 2020-ra a becslések szerint 3,1 millióra emelkedhet.

A kutatók azt is egyértelművé teszik, hogy az eladások felfutása teljesen természetes módon tovább nyomja le az árakat - ahogy egyre költséghatékonyabb a robotok előállítása -, ami további keresletet generál. Rendkívül dinamikus bővülés előtt áll tehát az ipari robotok piaca, ami a következő években alapvetően rendezheti át az erőviszonyokat nem csak az érintett iparágakban, de a teljes munkaerőpiacon is.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra