2013. december 24. 9:15

Elkerülhetetlen a nyugdíjkasszák fenntarthatóvá tétele

A fejlett gazdaságok egy jelentős része küzd a nyugdíjkasszák fenntarthatóságával, vagyis számos helyen elkerülhetetlennek tűnnek a rendkívül népszerűtlen nyugdíjreformok. A gazdasági vezetők természetesen igyekeznek halogatni a fájdalmas lépéseket, könnyen lehet azonban, hogy most elérkezett az idő.

A problémáról mindenki tud, cselekedni azonban eddig senki sem akart, a nyugdíj ugyanis egy tipikus hosszú távú probléma, vagyis nagyon csábító forgatókönyv az időhúzás. Detroit város csődje, és a közalkalmazottak nyugdíjcsökkentése ugyanakkor ráébresztheti az amerikai gazdaságpolitikusokat, hogy cselekedni kell, és nem csak a Detroitban, de számos más államban és nagyvárosban is.

Európában a spanyol példa lehet irányadó. Spanyolország kidolgozott egy képletet, melynek segítségével mind rövid, mind hosszú távon egyensúlyba hozható az állami nyugdíjrendszer. A rendszer lényege, hogy nem állandó kifizetéseket állapít meg, hanem a kifizetést hozzáigazítja a bevételhez, így biztosítva az egyensúlyt.

A spanyol példáról itt, Detroit esetéről itt, egy véleményről itt olvashat.