Tanulmányok, előadások

Elszálló hozamok Amerikában - Európában is jöhet a kamatemelés?

2018. október 10. 08:00:01
Az elmúlt napokban hirtelen meglódult, és több mint hét éves csúcsra kapaszkodott az amerikai 10 éves államkötvény hozama. A folyamat világszerte változásokat hozhat, vajon gyorsabb lesz a vártnál az európai kamatemelés? A Növekedés.hu elemzése.

A múlt héten váratlanul meglódult az amerikai 10 éves kötvényhozam, áttörte a 3 százalékot, és nem kicsivel került fölé, hanem mindjárt 3,23-ig szaladt fel. Felmerül a kérdés, hogy vajon honnan a sok eladó? Idén egyszer már megtörtént, hogy rendkívüli eladó jelent meg: az orosz kincstár szórta ki amerikai papírjait, akkor emelkedett először 3 százalék fölé a hozam. Most ugyanez esetleg Kínával történhet meg a kereskedelmi háború miatt, ugyanakkor Kínának sokkal több amerikai állampapírja van, mint az oroszoknak volt, így nem valószínű, hogy hirtelen eladásokkal rontaná saját magának a piacot.

Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy a tavaly indított adócsökkentési és kiadásnövelési program igencsak megnövelte az amerikai költségvetési hiányt, ami jövőre már ezermilliárd dollár is lehet, a GDP 5 százaléka. Ez még Amerikának is megterhelő, a hatalmas lyukat finanszírozni kell, mégpedig államkötvények kibocsátásával. Ezt a növekvő mennyiségű kötvényt meg is kell vásárolnia valakinek, és miután Kína a kereskedelmi háború miatt most talán nem jeleskedik ebben, új vevők kellenek, akik esetleg már csak magasabb hozam mellett szívják fel a megnövekedett kínálatot.

Amerikai 10 éves állampapír hozama

Amerikai 10 éves állampapír hozama

Pénteken aztán még egy tényező napvilágra került: kijött az amerikai munkanélküliségi adat, amely 49 éves mélypontot jelzett. Ha figyelembe vesszük, hogy 1969-ben még a 3,7 százalékos munkanélküliség ténylegesen jelenthetett 3,7 százalék álláskeresőt, ma pedig lazábban kezelik a munkanélküli segélyt, vagyis a statisztikában megjelenők jó része nem feltétlenül potenciális munkavállaló, akkor felmerülhet, hogy az Amerikai Egyesült Államok, történetében először, elérte a teljes foglalkoztatottságot, sőt akár át is billent a munkaerőhiány felé.

Ez példátlan eset, hisz Marx óta az volt a vélekedés, hogy a kapitalizmus elkerülhetetlenül munkanélküliséggel jár, melyet a gépesítés csak növel, napjainkban pedig a robotizációtál várják ugyanezt. Most bekövetkezett mégis, amit senki nem várt, és ez alapvetően örömteli, de egy komoly veszéllyel jár. Miután nincs további szabad, megfelelő munkaerő, a cégek kénytelenek bérversenybe bonyolódni, ami viszont elkerülhetetlenül felfűtheti az inflációt, az eddig tervezettnél nagyobb mértékben.

Ha pedig így van, akkor kezdődhet az újraszámolás: vajon meddig kell a FED-nek szigorítani, hogy ezt a folyamatot megfékezze? Lehet, hogy magasabbra kell majd emelni a kamatot, mint eddig hitték, és az hosszabb távon is magasan maradhat? Ha így van, akkor ennek elkerülhetetlenül hatása lesz a világ más részein is, különösen Európában.


Az eredeti elemzés a Növekedés.hu oldalon, ide kattintva érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra