Tanulmányok, előadások

Elvándorló orvosok - Mutatjuk a legnépszerűbb célországokat

2018. november 15. 08:00:34
Nagyon sokszor halljuk a környezetünkben, hogy az orvosok/ápolók különböző okokból külföldre mennek dolgozni, célállomásként pedig rendszerint ugyanazok a fejlett nyugat-európai országok merülnek fel. Az OECD adataira alapozva a Statista grafikája most megmutatja, hogy melyek ezek a célországok.


A lenti ábra az OECD 2015-ös statisztikája alapján mutatja, hogy az egyes európai OECD-tagországban mennyi a külföldön képzett és onnan érkezett orvosok aránya. A listavezető Írország, a maga 39 százalékos arányával, másodikként következik Norvégia 38,1 százalékkal, majd 27 százalék körüli értékkel Svájc, Svédország és az Egyesült Királyság.

Feltűnő még, hogy a magyar egészségügyi dolgozók egyik kedvelt célállomása, Németország a listavezetőktől elmaradva, 10,3 százalékos aránnyal bír, mint ahogy az is érdekes, hogy Ausztria - 5,1 százalék - a magyar érték alatt marad, Magyarország pedig 7,8 százalékkal a régiós országok legmagasabb értékét mutatja.

 

A külföldön képzett orvosok aránya

 

Jól látszik, hogy a munkaerő-áramlás szabadságát igencsak kihasználják az európai orvosok, mint ahogyan az is, hogy célállomásként csupán néhány - és nem feltétlenül EU-tag - ország jön szóba, közülük is természetesen a leggazdagabbak. Ez alapján egyértelműnek tűnik az elvándorlás motivációja, és az is, hogy amíg nem közelednek egymáshoz az anyagiak - fizetések, munkakörülmények -, addig minden bizonnyal kitart majd a fenti tendencia.


A Statista elemzése itt olvasható, az OECD adatsora itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra