Tanulmányok, előadások

Energiapolitika és fenntarthatóság: Magyarország az élmezőnyben

2019. október 28. 10:46:46
A legfenntarthatóbb energiapolitikával Svájc rendelkezik, míg a sor végén Niger található, eközben Magyarország az élmezőnyben, a világ legfejlettebb országi közt kap helyet.


A World Energy Council összeállított egy 128 országot tartalmazó listát arról, hogy hol milyen mértékben fenntartható az energiapolitika. A pontrendszer és a lista számszerűsíti az energiapolitika biztonságát, az elérhetőséget és megfizethetőséget, valamint a környezetre gyakorolt hatást. A lenti ábrán a 128 elemű listából a TOP20 látható.

Mindezek alapján Svájc energiapolitikája a legfenntarthatóbb, majd következik Svédország és Dánia, utánuk pedig szépen sorban a fejlett gazdaságok. Magyarország a 19. helyen, a nyugat-európai országok között szerepel a listában, a 16. Csehországot követve és a 23. Szlovákiát előzve. Érdekes módon Lengyelország csak az 53. helyen szerepel, a régiós társaktól jelentős lemaradást mutatva mind az energia elérhetősége, biztonsága és környezeti fenntarthatósága terén.

 

Energiapolitika és fenntarthatóság: Magyarország az élmezőnyben

 

Magyarország egyébiránt a három részindex közül az energiabiztonság terén szerepelt a legjobban - 12. hely -, miközben a környezeti fenntarthatóság esetében a 33., az elérhetőség/megfizethetőség terén pedig a 35. helyet szerezte meg.


A teljes lista itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra