Tanulmányok, előadások

Ennyibe kerül a világnak az amerikai-kínai kereskedelmi háború

2019. július 2. 11:10:46
Az elmérgesedő amerikai-kínai kereskedelmi háború 2021-re akár évi 600 milliárd dolláros kárt is okozhat a világgazdaságnak a Bloomberg tanulmánya szerint. Ez négy évnyi magyar GDP.


A Bloomberg közgazdászai - Dan Hanson és Tom Orlik - készítettek egy ijesztő kalkulációt arról, hogy mekkora veszteség érheti az amerikai, kínai és a globális gazdaságot a jelenlegi vámok fennmaradása, az esetleges további növelés esetén, továbbá akkor, ha mindezen veszteségektől megroppanva még a tőkepiacok is összeomlanak.

A lenti ábrán az első két forgatókönyv összegzése látható, vagyis a világos színek mutatják, hogy milyen mértékű lassulás vár a GDP-re, ha a jelenlegi vámok fennmaradnak, a sötét színek pedig azt, hogy mekkora hatása lesz, ha a terhek tovább emelkednek.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A kutatók szerint a vámháború negatív hatásai 2021-re érhetik el a csúcspontot, akkor az alap forgatókönyv szerint a kínai gazdaság 0,4 százalékkal lassulhat, az amerikai és a globális pedig 0,2 százalékos mértékben. Ha ugyanakkor a vámok tovább növekednek, akkor a lassulás mértéke Kínában 0,8 százalékos, az USA-ban és világszinten 0,5 százalékos lehet. A lehető legrosszabb az lenne, ha a vámok emelkednének, a tőkepiacokon pedig komolyabb visszaesés következne be, ekkor a kínai mínusz 0,9 százalék lenne, az amerikai és a globális pedig a 0,7 százalékot is elérhetné.

Így a világ évente 600 milliárd dolláros veszteséget lenne kénytelen elkönyvelni, amely megközelítőleg 170 ezer milliárd forintnak, azaz négy évnyi magyar GDP-nek felel meg.


Az eredeti elemzés itt érhető el, egy rövid összefoglaló itt olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra