Tanulmányok, előadások

Ennyire fenyeget az elöregedés

2019. július 19. 08:00:01
Az OECD kiszámolta, hogy milyen léptékű lehet a társadalom elöregedése az egyes országokban. A magyar társadalom jelenleg átlagos szinten számít öregnek és a várakozások szerint nem tartozik a katasztrofálisan elöregedők közé sem.


Mi vár a nyugdíjrendszerre, az egészségügyre vagy az államadósság finanszírozhatóságára azokban az országokban, ahol néhány évtized múlva a felnőtt lakosság közel fele lesz 65 év fölötti? Az OECD elemzése szerint jó néhány országnak komolyan el kell gondolkodnia a válaszon, ha a jelenlegi demográfiai trendek kitartanak. A lenti ábráról az olvasható le az egye országok vonatkozásában, hogy 100 munkaképes korú - 20-64 éves - lakosra hány 65 év fölötti lakos jutott 2015-ben - kék színnel jelölve -, illetve fog jutni 2050-ben - sárga háromszöggel jelölve.

Az első következtetés, amit le lehet vonni az az, hogy rendkívül széles skálán mozog az egyes társadalmak jelenlegi, azaz 2015-ös öregsége. Míg például Japánban 100 munkaképes korú lakosra mintegy 47 nyugdíjas korú, azaz 65+ éves jut, addig ez az arányszám például Szlovákiában alig több a 20-nál. Magyarország ebben a tekintetben átlagosnak mondható, hazánkban 100 munkaképes korú lakosnak 28 nyugdíjas korút kell eltartania.

 

Elöregedés az OECD országokban

 

A várható elöregedés tekintetében vannak igencsak aggasztó előrejelzések. A fenti arányszám például Japánban, Spanyolországban vagy Dél-Koreában a 80-at közelíti majd 2050-ben, vagyis majdnem annyi 65+ éves lesz az adott társadalmakban, mint 20-64 éves. Magyarország ebben a tekintetben is átlagosnak mondható, nálunk 50-es arányszám várható az évszázad közepére.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra