Tanulmányok, előadások

Ennyire hatékonyak a külföldi tulajdonú vállalatok - Az élen Magyarország

2019. április 17. 11:05:51
Az Eurostat egy rendkívül érdekes ábrát publikált a külföldi tulajdonú európai vállalatok hatékonyságáról, melyből kiderült, hogy ezek a társaságok igen kis számban vannak jelen, a hozzáadott értékük azonban rendkívül magas. Különösen Magyarországon.


Az Eurostat adatai szerint 2016-ban az Európai Unóban működő vállalatok mindössze 1,2 százaléka volt külföldi tulajdonú, miközben a foglalkoztatottak 15,3 százaléka dolgozott ezen társaságoknál, az adott országokban megtermelt hozzáadott értéknek pedig 25 százalékát állították elő. Mindez a nem pénzügyi szektorokra vonatkozik.

Érdemes belegondolni, hogy a multinacionális vállalatok mennyivel hatékonyabbak a helyieknél, 1,2 százaléknyi társasági létszámmal 25 százaléknyi hozzáadott értéket előállítani, megdöbbentő. 2010 és 2016 között a fenti érték 2,3 százalékpontos emelkedést mutatott.

 

Hozzáadott érték

 

A fenti ábra mutatja a külföldi tulajdonú vállalatok által megtermelt hozzáadott érték - value added - százalékos arányát az egyes tagországokra vonatkozóan, ugyancsak a nem pénzügyi szektorokban, 2016-ra vonatkozóan.

A lista élén Magyarország látható, hazánkban a külföldi cégek termelik meg a hozzáadott érték 51,4 százalékát. A dobogón következik Szlovákia - 48,1 százalék - és Luxemburg 44,6 százalékkal. Az ábrából világosan látszik, hogy elsősorban az európai feltörekvő, azaz régiós országokra jellemzőek a magas részarányok. A nyugat-európai országok jelentős része az EU-átlag közelében szóródik, miközben négy ország viszonylag alacsony értékkel szerepel, ők sorrendben Franciaország - 16,4 százalék - Görögország - 16,3 százalék - Olaszország - 15,8 százalék - és Ciprus 13,4 százalékkal.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra