2019. január 31. 11:28

Ennyire vagyunk boldogok, mi magyarok

A világ legboldogabb emberei a skandinávok, a legrosszabbul az afrikai ország lakói érzik magukat. Mi magyarok eléggé pesszimisták vagyunk, de azért javulunk. A World Happiness Report 2018 a világ 156 országban mért boldogságot számszerűsíti.


Az ENSZ által kiadott és a Gallup adatgyűjtésére támaszkodó World Happiness Report 2018 felmérés hat faktor alapján méri a megkérdezettek boldogságát. Ezek az anyagi jólét az egy főre jutó GDP alapján, a várható egészséges élettartam, a korrupció mértéke, az egyének rendelkezésére álló szabadság életük fontos döntései során, valamint a társadalomra jellemző nagylelkűség és szociális támogatás. A felmérés egy 0-tól 10-ig terjedő skálán számszerűsíti az egyes országok boldogságát.

A legboldogabb nemzet a Földön a finn, majd következnek a norvégok és a dánok. Nem meglepő módon a lista élén a világ legfejlettebb és leggazdagabb országai találhatók, majd meglepetésként következik a 13. helyezett Costa Rica. Szembetűnő még Csehország előkelő, 21. helyezése és a dél-amerikai országok - Brazília, Argentína, Uruguay - 30 körüli pozíciója.

Mi magyarok egy meglehetősen pesszimista nemzet vagyunk a 69. pozíciónkkal. A lista végén nem meglepő módon Földünk legszegényebb, jellemzően afrikai országai kapnak helyet. A teljes lista a lenti linken, a tanulmány 20-23. oldalán tekinthető meg.

 

Boldogság

 

Jó hír ugyanakkor, hogy a 2008-10-es időszakhoz képest sokat javult Magyarország általános hangulata, az elmúlt évtizedben a vizsgált országok közül a 9. legjobban növekvő boldogságindexe a magyar. Ma leginkább az anyagi jólétünk, vagyis az egy főre jutó GDP, a várható egészséges élettartamunk tesz minket boldoggá, és az, hogy ha bajba kerülünk, akkor van kire számítanunk, akár rokonokra, akár barátokra.


Az eredeti tanulmány itt érhető el, egy rövidebb összefoglaló itt olvasható.