Tanulmányok, előadások

Ennyire vonzó hely Magyarország a külföldi tehetségek számára

2019. június 26. 10:35:13
Az OECD összeállított egy érdekes indikátort, amely azt számszerűsíti, hogy az egyes országok mennyire számítanak vonzó helynek a külföldi tehetségek számára. Magyarország a lengyeleket és a spanyolokat előzve, a cseheket és a szlovákokat követve áll a listán.


Az OECD Indicators of Talent Attractiveness névre keresztelt mutató az értékes külföldi tehetségek - felsőfokú végzettségűek, vállalkozók illetve egyetemi hallgatók - számára vonzó célpont országokat rangsorolja és pontozza, összesen hét részindex alapján. Ezek az álláslehetőségek, a jövedelmi lehetőségek és adózás, a hosszú távú kilátások, a családbarát környezet, a szakmai környezet, a külföldiek elfogadása és az életminőség.

Látszik, hogy egy rendkívül összetett mutatóról van szó, amely számos, az általános életminőséget befolyásoló tényezőt figyelembe vesz, a számszerűsítés azonban kiválóan szemlélteti az egyes országok tehetségeket vonzó képességét.

 

OECD Indicators of Talent Attractiveness

 

A legígéretesebb ország mindezek alapján a külföldi tehetségek számára Ausztrália, Svédország és Svájc, míg a legkevésbé vonzó Törökország, Mexikó és Görögország. Magyarország előzi Olaszországot, Spanyolországot és Lengyelországot, követi ugyanakkor Csehországot és Szlovákiát. A listát szemlélve meglepetésként hathat, hogy Szlovákia vonzóbb hely, mint Csehország, mint ahogyan Japán lemaradása a fejlett országoktól és Szlovénia rendkívül előkelő helyezése is szemet szúrhat.


Az OECD indikátoráról bővebben itt olvashat.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra