Tanulmányok, előadások

Ennyit költenek a családokra Európában

2019. június 7. 08:00:01
Az Eurostat publikált egy érdekes ábrát arról, hogy a szociális kiadásokon belül mekkora részarányt foglal el a családtámogatás az Európai Unió egyes országaiban. Magyarország az élmezőnybe került.


Az Európai Unió tagországai 2016-ban összesen 350 milliárd eurót költöttek családtámogatásra, ami megfelel a GDP 2,4 százalékának. A szociális kiadásokon belül a családtámogatás 9 százalékos részarányt tett ki, amely érték igencsak széles skálán mozgott az egyes országokban. Hogy mennyire, az leolvasható a lenti ábráról.

 

Ennyit költenek a családokra Európában

 

A lista élére Luxemburg került, ott a szociális kiadások teljes összegének mintegy 15 százalékát költik a családok szociális támogatására, miközben Észtországban és Lengyelországban 13 százalékot, a negyedik helyezett Magyarországon pedig 12 százalékot szánnak erre a területre. A legkisebb arányokat Portugáliában, Hollandiában és Görögországban mérték a szakemberek, egyaránt 5 százalék alatti értékekkel.

További érdekesség, hogy a fenti arányszám, azaz a szociális kiadásokon belüli családtámogatás részaránya 2008 és 2016 között egyáltalán nem emelkedett az Európai Unió egészét tekintve, holott a kontinens szinte valamennyi országa komoly demográfiai problémákkal küzd.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra