Tanulmányok, előadások

Ennyit költünk az otthonunkra

2018. december 4. 14:50:16
Az európai háztartások legjelentősebb költsége a lakhatás, a kontinens lakói a kiadásaik átlagosan 24,4 százalékát fordítják az otthonukra. Magyarországon ez az arány 18,8 százalék, amely érték az elmúlt évtizedben kismértékű csökkenést mutatott.


A lakossági kiadások átlagosan 24,4 százalékát emésztették fel a lakhatás költségei az Európai Unióban 2017-ben, úgy mint a bérleti díjak, a felújítás és állagmegóvás költségei vagy a rezsi kiadások. Az Eurostat kimutatásából kiderül, hogy semmi másra nem költenek annyit az európaiak, mint az otthonukra, a fenti 24,4 százalék mellett eltörpülnek a közlekedés - 13 százalék - vagy az étkezés - 12,2 - költségei.

A lenti ábrán látható, hogy az egyes országok lakosai kiadásaik hány százalékát fordítják az otthonukra. A listavezető Finnország és Dánia 28,8 illetve 28,7 százalékkal, majd következik az Egyesült Királyság és Franciaország 26,7 és 26,2 százalékkal. Magyarország az arányaiban kevesebbet költők között kap helyet a maga 18,8 százalékával, ami jóval elmarad a nyugat-európai országok mutatóitól, de jelentősen magasabb, mint például a sor végén helyet foglaló Málta 10,1 százaléka.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Az elmúlt tíz év számos országban jelentős változásokat hozott a lakhatási költségek terén, Finnország például 4,8 százalékpontos emelkedést regisztrált, míg Portugáliában 3,8 százalékponttal, Hollandiában pedig 3,7 százalékponttal emelkedett a kiadások mértéke. Magyarországon 0,5 százalékpontos visszaesés volt tapasztalható, míg a legjelentősebb csökkenés Szlovákiában - 2,6 százalékpont -, Észtországban - 1,0 százalékpont - és Lengyelországban - 0,8 százalékpont - történt.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra