Tanulmányok, előadások

Ennyit költünk egészségügyre

2018. április 3. 11:29:01
A GDP-hez viszonyítva Németország költ a legtöbbet egészségügyre az EU-ban, míg a legkevesebbet Románia. Mi magyarok a régiós versenytársakhoz nagyon hasonló összeget szánunk erre a területre.


Az Eurostat 2015-ös adatok alapján összegezte, hogy az Európai Unió egyes tagországai mennyit költenek egészségügyre. A GDP arányában a legbőkezűbb a német állam 11,2 százalékkal, majd következik Franciaország és Svédország egyaránt a GDP 11 százalékával. A lista másik végén Románia és Lettország található 5,0 és 5,7 százalékkal.

A felmérésben nem EU-tagként szerepel még Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc, utóbbi a GDP 11,4 százalékával a németeket is túlszárnyalja az egészségügyi ráfordítás terén. Magyarország a GDP 7,2 százalékát fordítja egészségügyi kiadásokra, ami a régiós átlagnak megfelelő értéknek tekinthető.

A következő, a Statista által készített ábra az egy főre jutó egészségügyi kiadást mutatja, az Eurostat számítása alapján, ugyancsak 2015-re vonatkozóan az Európai Unió országaira vonatkozóan. Itt a legmagasabb összeget Luxemburg fordítja egészségügyi kiadásokra, 5557 eurót fejenként, majd következik Svédország és Dánia 5000 euró körüli összegekkel. A legkevesebbet egy főre vetítve a románok - 400 euró - a bolgárok - 518 euró - és a lettek költik - 702 euró -, míg mi magyarok fejenként 806 euróval a régiós átlagnak megfelelő helyet foglaljuk el.

 

 

 

Az Eurostat elemzése itt olvasható, a Statista összefoglalója itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra