Tanulmányok, előadások

Ennyivel alacsonyabb a nők nyugdíja Európában

2019. december 5. 08:00:01
Németországban a legnagyobb a különbség a nők és a férfiak nyugdíja között, Észtországban a legalacsonyabb, mi magyarok az egyik legegyenlőbb nyugdíjrendszert tartjuk fent Európában.

Az OECD Pensions at a Glance 2019 kiadványából - egy sor más érdekesség mellett - kiderül, hogy az egyes európai országokban hol, mennyire valósul meg a nyugdíjrendszereken belül a nemek közti egyenlőség. Ha abból indulunk ki, hogy a hölgyek átlagosan alacsonyabb fizetés és kevesebb ledolgozott év után vonulnak nyugdíjba, akkor a jelenlegi nyugdíjszámítási rendszerekben nem meglepő, hogy alacsonyabb a nyugdíjuk, de hogy ez a nemek közti különbség milyen széles skálán mozog Európában, az mindenképp érdekes.

Az eredmények a lenti ábrán láthatóak, a számok azt mutatják, hogy mennyi az adott országban a nők és a férfiak átlagnyugdíja közti különbség, a férfiak nyugdíjának arányában. Vagyis, a vizsgált 26 országban a nők átlagnyugdíja átlagosan 25 százalékkal kevesebb a férfiaknak járó kifizetésnél.

Ennyivel alacsonyabb a nők nyugdíja Európában

A legnagyobb különbséget Németországban mérték a statisztikusok, 46 százalékkal, de jóval kevesebb nyugdíj jár a luxemburgi - 43 százalék - és holland - 42 százalék - nőknek is. Ezzel szemben a skála másik végén Észtországot találjuk, ott a nők nyugdíja mindössze 2 százalékkal kevesebb a férfiak járandóságánál, de ugyancsak közel vannak a nemek közti egyenlőséghez a szlovákok és a dánok, a maguk 8 százalékos mutatójával. Magyarországon a nők átlagos nyugdíja 14 százalékkal alacsonyabb a férfiakénál, amivel hazánk a 26 vizsgált országból az 5. legegyenlőbb.


Az eredeti elemzés itt érhető el, a vonatkozó rész a tanulmány 22. oldalán olvasható.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra