Tanulmányok, előadások

Ennyivel csökkentik az államok a szegénységet

2018. november 27. 14:11:26
Az Európai Unióban az állami szociális transzferek átlagosan mintegy 32 százalékkal csökkentik a szegénységben élők számát. Magyarországon arányaiban többeken segít az állam, itt az arány 46 százalék, amivel az EU-n belül dobogósok vagyunk.

A lenti ábrán az Eurostat kalkulációja látható, mely azt számszerűsíti, hogy az állami szociális transzferek milyen mértékben csökkentik a szegénységben - vagyis a medián nemzeti jövedelem kevesebb, mint 60 százalékából - élők számát. Az adatok 2017-re vonatkoznak, minden szociális juttatással számolnak, leszámítva a nyugdíjakat.

Ennyivel csökkentik az államok a szegénységet

A legjobban - 57 százalékos mértékben - a finn szociális rendszer csökkenti a szegénységet, majd következik a dán állam - 50 százalékkal -, harmadikként pedig, beékelődve a skandináv élmezőnybe Magyarország. Hazánkban az állami szociális juttatások 46 százalékkal csökkentik a szegénységben élők számát. Az uniós átlag 32 százalék, a sor másik végén pedig Olaszország - 20 százalék - Románia - 17 százalék - és Görögország - 16 százalék - található.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra