Tanulmányok, előadások

Ennyivel dolgoznak többet a nők, mint a férfiak

2020. március 16. 08:00:01
Gondolta volna, hogy szinte minden OECD-országra igaz, hogy a nők dolgoznak többet akkor, ha a fizetetlen munkavégzést is számoljuk? Magyarországon a különbség napi átlag egy óra.

Az OECD a How's Life? 2020 : Measuring Well-being című kiadványában számos érdekességre felhívja a figyelmet, arra is például, hogy a nők a tagországokban szinte kivétel nélkül többet dolgoznak, mint a férfiak, a fizetés nélküli munkát - házimunkát elsősorban - is beleszámolva. A lenti ábra mutatja az eredményeket.

A kék színű vízszintes oszlopok számszerűsítik, hogy a férfiak átlagosan napi hány perccel dolgoznak többet a fizetett állásokban, mint a nők az egyes országokban, míg a sárga oszlopok mutatják, hogy hogyan lakul ez a fizetetlen munka, azaz a házimunka esetében. A kis fekete függőleges vonal összegzi a két típusú munkát, és jelzi, hogy az adott országban a fizetett és fizetetlen munkavégzéssel töltött idő hogyan alakul a nők és a férfiak különbözeteként (a teljes táblázat a kiadvány 10.4-es ábrája alatt olvasható).

Ennyivel dolgoznak többet a nők, mint a férfiak

Az OECD-országokban például - 24 ország összesítése - a férfiak átlagosan 97 perccel több időt töltenek naponta fizetett munkával, míg a nők 122 perccel több házimunkát végeznek, vagyis a kettő egyenlegeként a nők összességében 25 perccel többet dolgoznak.

Magyarországon nagyobb különbségek figyelhetők meg, hazánkban a nők átlagosan egy órával több munkát végeznek el, mint a férfiak. Érdekesség, hogy a 24 vizsgált országból mindössze háromban dolgoznak többet a férfiak, Norvégiában, Új-Zélandon és Hollandiában. Minden egyes országra igaz ugyanakkor, hogy a férfiak több fizetett, a nők több fizetetlen munkát végeznek.


Az eredeti elemzés itt érhető el.


Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra