2019. augusztus 07. 8:00

Ennyivel számíthatnak több évre a nők, mint a férfiak - Európai rangsor

Az Eurostat kiszámolta, hogy az európai országokban hány évvel magasabb a nők várható élettartama, mint a férfiaké. A legnagyobb különbség Lettországban, a legkisebb Hollandiában adódott.


A születéskor várható élettartam az Európai Unióban 2017-ben 80,9 év volt, a nők átlagosan 83,5 évre, a férfiak 78,3 évre számíthattak. Ez a nemek közti különbség, ahogyan a lenti ábrán látható jelentős szórást mutatott az egyes tagországokban: a legnagyobb eltérés Lettországban - 9,9 év - Litvániában - 9,8 év - és Észtországban - 8,8 év - adódott, miközben a legkisebb különbségeket Hollandiában - 3,2 év - Svédországban - 3,3 év - és az Egyesült Királyságban - 3,6 év - mérték a statisztikusok.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

Magyarországon 2017-ben a nőkre vonatkozó születéskor várható élettartam 6,8 évvel haladta meg a férfiak esetében becsült éréket, ami a régiós átlagértéknek felelt meg. Általánosságban elmondható, hogy a számolt értékek Nyugat-Európában alacsonyabbak, 3-5 év közöttiek, míg Kelet-Európában magasabbak, jellemzően 5-10 év között szóródnak.


Az eredeti elemzés itt olvasható.