2016. november 22. 13:22

Euró vagy saját deviza?

A gazdasági adatok alapján az látszik, hogy jelenleg a saját devizát használó európai országok semmilyen gazdasági hátrányt nem szenvednek az eurót használó országokkal szemben, sőt, jó néhány statisztika alapján - államadósság, munkanélküliség - egyenesen jobban állnak.

Az eurózóna válsága során gyakran olvashattuk, hogy az igazán bajban lévő országoknak - Görögország, Spanyolország, Portugália, Olaszország - hasznos lenne, ha lenne saját devizájuk, amit engedhetnének leértékelődni, javítva ezzel a versenyképességet és megalapozva a válságból kivezető utat.

Az Európai Unióban jelenleg többségben vannak az eurót használó országok, de vannak mellettük kilencen - köztük Magyarország - akiknek megvan a saját devizájuk és így a fent említett mozgásterük. Érdekes kérdés összehasonlítani, hogy hogy állnak az eurót és az eurót nem használó országok gazdaságai egymáshoz képest. A The Economist most megtette ezt az összehasonlítást.

Az egy főre jutó GDP alapján rangsoroló statisztikából remekül látszik, hogy két kivételtől eltekintve - svédek, britek - a saját, szabadon lebegő devizát használó országok többnyire az EU legalacsonyabb GDP-vel rendelkező, kelet-európai országai. A munkanélküliség esetében az a kép rajzolódik ki, hogy az eurót nem használó országokban jóval alacsonyabb a munkanélküliség, mint az eurót használókban.

Az államadóság tekintetében hasonló a kép, az eurót használó országokban általában magasabb az államadósság, mint az eurót nem használókban. A költségvetési hiány esetében hasonló a kép, bár itt már jóval nehezebben elkülöníthető a vizsgált két csoport. És végül, a GDP növekedés esetében ugyancsak vegyes kép rajzolódik ki, megjegyzendő azonban, hogy itt a saját devizát használó országok semmilyen hátrányt nem mutatnak az eurós országokhoz mérten.

Összességében a makroadatok alapján az látszik, hogy a saját devizát használó országok - szigorúan csak a statisztikák alapján - semmilyen hátrányt nem szenvednek az eurós országokhoz mérten, sőt, több makromutató esetében kifejezetten előnynek tűnik, ha az adott ország nem része az eurózónának.


Az eredeti elemzés itt érhető el.