Tanulmányok, előadások

Európában csökkentek, az USA-ban tovább nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek

2018. május 17. 09:37:01
Bő két évtizeddel ezelőtt az Európai Unió - pontosabban a mostani EU28 országok - és az USA még fej fej mellett haladtak a jövedelmi egyenlőtlenségek tekintetében, azóta azonban előbbi egyenlőbb, utóbbi egyenlőtlenebbé vált. Az EU számára 2016 kimondottan pozitív év volt ebben a tekintetben.

A Bruegel kutatóintézet elemzése remekül szemlélteti, hogy miként alakultak a jövedelmi egyenlőtlenségek a két vizsgált gazdasági blokk tekintetében 1988 és 2016 között. A lenti ábrán a jövedelmi egyenlőtlenségeket mérő Gini együttható alakulása látható, kék színnel az USA, pirossal az EU28, zölddel a 2004 után csatlakozott új tagok, míg narancs színnel a régi, azaz 2004 előtt csatlakozott tagok esetében. A szétválás az USA és az Európai Unió között szembetűnő, mint ahogyan az is, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek tekintetében a 2004 után csatlakozók folyamatos javulást mutatnak. 

Némi szépséghibája a történetnek, hogy az európai feltörekvő gazdaságok elmúlt két évtizedben bemutatott javuló Gini együtthatója az országok közötti különbségek csökkenésének és a nyugathoz való felzárkózásnak volt köszönhető, miközben az országokon belüli jövedelmi egyenlőtlenségek nőttek.

 

 

2016 kimondottan pozitív év volt az Európai Unióban, amikor is a Gini együttható jelentősen csökkent, elérve ezzel az 1989 óta nem látott szintet. A javulás két forrásból táplálkozott, egyrészt csökkentek az országok közötti különbségek, másrészt az egyes országokon belül is egyenlőbbek lettek a jövedelmi viszonyok.


Az eredeti elemzés itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra