Tanulmányok, előadások

Európai könyvmoly rangsor: Magyarország az élmezőnyben

2018. május 14. 10:52:01
Az Eurostat 2008-2015-ös adatokat felhasználva megvizsgálta, hogy az európai országok lakosai naponta mennyi időt töltenek könyvek olvasásával átlagosan. A lista igen széles szórást mutat, az élen Észtország végzett napi átlag 13 perccel, a sereghajtó Franciaország lett mindössze 2 perccel. Mi magyarok 10 perccel a negyedik helyet szereztük meg.


A felmérés 15 országban vizsgálta a 20-74 évesek könyvolvasási szokásait és minden tekintetben rendkívül nagy szórást mutatott ki. A Statista által készített ábra szemlélteti a napi átlagos könyvolvasással töltött időt. Jól látható, hogy a többség átlag 5-7 percet tölt olvasással, amely tartományból a franciák lefelé, mi magyarok pedig fölfelé lógunk ki.

 

 

Az átlag természetesen jelentősen torzít, miután az emberek többsége egyáltalán nem olvas könyvet. Az Eurostat azt is felmérte, hogy míg Magyarországon a 20-74 éves lakosság mindössze 10 százaléka mondja magát könyvolvasónak - ők közel 100 percet szánnak erre az elfoglaltsága napi átlagban -, addig ez az arány Finnországban és Lengyelországban 16-17, míg Franciaországban csupán 2,5 százalék.


Az Eurostat elemzése itt érhető el, a Statista cikke itt olvasható.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra