Tanulmányok, előadások

Ezek a veszélyek leselkednek ránk 2019-ben

2019. január 24. 08:01:20
A World Economic Forum publikálta szokásos kockázatjelentését - Global Risks Report 2019 -, melyből kiderül, hogy idén az emberiségre leselkedő legfőbb kockázatok a természeti katasztrófák, a globális felmelegedés és annak hatásai, illetve az adatlopás és a kibertámadás.


A lenti ábrán látható a 2019-re vonatkozó kockázati térkép. A vízszintes tengely jelzi az egyes kockázatokat a bekövetkezésük valósínűsége alapján, míg a függőleges az okozott károk súlyossága szerint. Ennek megfelelően az ábra jobb felső részében láthatók a legjelentősebb, míg a bal alsóban a legalacsonyabb kockázatú események.

A legjobban - a World Economic Forum által megkérdezettek szerint - az emberiségnek ezek szerint a természeti csapásoktól, a szélsőséges időjárási viszonyoktól és a globális felmelegedés negatív hatásaitól - zöld színnel a grafikonon - kell tartania, emellett érdemes még odafigyelni a technológiai kockázatokra, úgy mint a kibertámadásra és az elektronikus adatlopásra. Közepesnek ítélhetők a geopolitikai és a társadalmi kockázatok, miközben a gazdasági rizikófaktorok most háttérbe szorulnak.

 

Nagyításhoz klikk a képre!

 

A kockázatjelentés egyik legérdekesebb következtetése az, hogy egyik évről a másikra miként alakul az egyes kockázati kategóriák megítélése. Különösen érdemes végiggondolni a gazdasági kockázatok változását, melyek a 2008-as válság után jelentősnek voltak mondhatók, míg mára ezektől csak kevesen tartanak. Egy évtizede még mindenki recessziótól, munkanélküliségtől, a pénzügyi közvetítőrendszer csődjétől, tőkepiaci összeomlástól és deflációtól rettegett, ma azonban ezektől a kockázatoktól nem tartanak a megkérdezettek.


Mindez azt jelenti, hogy gazdasági és pénzügyi téren nincs mitől tartani, vagy sokkal inkább azt, hogy elaltattak minket az elmúlt évtized békeévei?


Az eredeti tanulmány itt érhető el.

 

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra