2013. november 06. 7:30

Ezért nem lenne elég az IMF-vagyonadó

Az IMF közgazdászai tanulmányukban felvetették az ötletet, mely szerint Európában vissza lehetne állni a válság előtti adósság/GDP-szintre, ha az államok a nettó vagyonra kivetnének egy 10 százalékos adót. Kenneth Rogoff szerint ugyanakkor ez így túl optimista.

A papíron végzett kalkulációk valóban azt mutatják, hogy az országok többségében helyreállna a rend, ha kivetnék a 10 százalékos vagyonadót, Rogoff ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a múltban már többször alkalmazott adónem a vártnál rendre kevesebbet hoz, a költségeit pedig rendre alábecsülik.

Egy vagyonadó ugyanis csakis akkor lehet sikeres, ha váratlanul vezetik be, és a gazdaságpolitikának elhiszik, hogy nem lesz folytatás. Ez a gyakorlatban kivitelezhetetlen. Vagyis, lesznek olyanok, akik kicsúsznak az adó alól, az emberek pedig csökkentik a megtakarításukat és a vállalkozások száma is visszaeshet. Emellett jelentősek az adminisztratív költségek, arról nem is beszélve, hogy az állam kezében gyakran szétfolynak a hirtelen jött milliárdok.

Az IMF tanulmánya itt olvasható - 49. oldal -, Kenneth Rogoff véleménye itt érhető el.