2013. december 20. 7:30

Fed-szigorítás és a feltörekvő piacok sérülékenysége

Mitől függ az, hogy a Fed szigorodó monetáris politikájával kapcsolatos várakozások milyen mértékben viselik meg az egyes feltörekvő piaci devizákat/részvénypiacokat? Annál stabilabb egy feltörekvő piac, minél kisebb az államadósság? Vagy inkább a folyó fizetési mérleg számít?

A feltörekvő piacok egy része igencsak megszenvedte a 2013 május utáni időszakot, vagyis azokat a hónapokat, melyek a Fed várható monetáris szigorításáról szóltak. Ha a Fed szigorít, akkor megindul a tőkekivonás a feltörekvő piacokról, ez logikus, a kérdés az, hogy mi határozza meg a kivonás mértékét, és azt, hogy mely feltörekvő piacok szenvednek a legjobban.

Két közgazdász - Barry Eichengreen és Poonam Gupta - tanulmányában ezt a kérdést vizsgálta, és meglepő következtetésre jutott. Az ugyanis, hogy mekkora egy feltörekvő piac államadóssága, devizatartaléka, költségvetési hiánya vagy GDP-növekedése, szinte egyáltalán nem befolyásolta a sérülékenységét a május utáni időszakban. Az ugyanakkor, hogy milyen mély és széles a pénz- és tőkepiac, mennyit erősödött május előtt a hazai deviza, vagy mekkora a folyó fizetési mérleg hiánya, igenis számított.

Vagyis, a Fed szigorításával kapcsolatos találgatások annál jobban megviseltek egy feltörekvő országot, minél mélyebb és szélesebb pénz- és tőkepiaccal rendelkezik, minél többet erősödött a devizája korábban, és minél nagyobb a folyó fizetési mérleg hiánya. Szerencsére Magyarország ezekből a tényezőkből jól áll...

Az eredeti elemzés itt érhető el.