Tanulmányok, előadások

Fenntartható növekedés - fenntartható pénzügyi szolgáltatások az Európai Unióban

2018. október 30. 14:34:43
A cikk a gazdasági növekedés elméleteiből kiindulva a fenntartható növekedés fogalmának tisztázásán keresztül jut el az Európai Unió 2018 májusában megjelent, a pénzügyi szolgáltatások fenntarthatósági megközelítését célzó rendelettervezet ismertetéséig, illetve ad iránymutatást azon tevékenységeket illetően, amelyek a tervezet alapján fenntarthatónak minősülnek. (Pénzügyi Szemle 2018/3.)

Elekes Andrea

Az Európai Unió országai (nemzetközi kötelezettségeikkel is összhangban) elkötelezték magukat a fenntartható fejlődés mellett. A fenntartható fejlődés stratégiája a piac valamennyi szereplőjétől (fogyasztók, vállalatok, kormányzat egyaránt) alkalmazkodást követel meg. A fenntarthatóság (környezeti, társadalmi, kormányzati) kritériumait az EU fokozatosan terjeszti ki a már meglévő jogszabályokra, és automatikusan beépíti azokat az új intézkedésekbe. E folyamat egyik legfrissebb eleme a fenntartható pénzügyi szolgáltatások területének tervezett szabályozása.

A szabályozás alapját a fenntartható növekedésből levezetett fenntartható (alapvetően a környezeti fenntarthatósághoz jelentősen hozzájáruló) gazdasági tevékenységek nevesítése képezi. A tervezet értelmében a jövőben csak azok a pénzügyi szolgáltatások minősülhetnek fenntarthatónak (zöldnek), amelyek hátterében e gazdasági tevékenységek állnak. A fenntarthatósági kritériumok sztenderdizálása segít eloszlatni a fogyasztók/ügyfelek/befektetők fenntarthatósággal kapcsolatos esetleges bizalmatlanságát, megkönnyíti a különböző befektetési lehetőségek összehasonlítását.

A szabályozás kifejezett célja, hogy a fenntarthatóságot segítő, illetve a környezetet terhelő gazdasági tevékenységek (a pozitív és negatív externáliák) egyértelműen tükröződjenek a különböző pénzügyi szolgáltatások árazása során. A gazdasági tevékenységek finanszírozására vonatkozó szabályozáson keresztül a kormányzatok ily módon a fenntarthatóság irányába „terelhetik" a gazdasági szereplőket.

Az új szabályozás egyúttal útmutatás is, kijelöli azokat a területeket, amelyekre a leginkább érdemes a jövőben erőforrásokat átcsoportosítani: erőforrás-hatékonyság javítása; kompaktabb, összekapcsoltabb (okosabb) városi rendszerek; földhasználat optimalizálása; alacsony szén-dioxid-kibocsátású infrastruktúra és energiarendszer, valamint az e területek fejlesztését megalapozó innováció.

...

Elekes Andrea a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi docense

...

A teljes tanulmány itt olvasható, a Pénzügyi Szemle legújabb száma itt érhető el.

Hozzászólások

A kommenteléshez előbb kérjük lépjen be!

Belépés az oldalra